Supertalangens svåra val: "Tänker på det varje dag"

Hon jagar ädla medaljer i junior-VM i helgen – men det kan bli bland det sista hon gör som hockeyspelare. Mira Markström, 17, är supertalang i två olika sporter och har ett svårt val att göra efter säsongen. –Det är sjukt tufft. Det är något som jag tänker på nästan varenda dag, säger hon.

Mira Markström. Arkivbild.

Mira Markström. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/HV71

Ishockey2023-01-13 18:25

Mira Markström, forwarden från HV71, tillhör stjärnorna i det U18-landslag som i helgen går in i skarpt läge i medaljjakten i JVM på hemmaplan. På lördagen väntar USA i semifinal i Östersund och på söndag medaljmatch.

Men ishockey är inte den enda sport där hon spås en lysande framtid.

Till vardags spelar hon också med innebandy i Jönköpings IK och debuterade under hösten i U19-landslaget.

Hon har kombinerat innebandy och ishockey sedan hon var liten, men efter säsongen tänker hon göra det svåra valet.

– Det är för mitt eget bästa och att kunna gå "all in" i en sport. Man missar lite träningar här och där nu. Det är viktigt att kunna ha ett mål att sträva efter och jobba hårt för, förklarar hon.

"Sjukt tufft"

TT: Är det någon av sporterna du känner att du kommit längre i?

– Det är svårt att säga, det är ju två olika idrotter.

Hon säger att valet kommer att bli svårt. Mycket svårt.

– Det är sjukt tufft. Man går nästan och tänker på det varje dag och försöker komma fram till vad man ska välja. Det kommer nog att bli jäkligt jobbigt, säger hon.

I helgen lägger hon undan de tankarna. Nu ska det jagas medaljer. Sverige har aldrig vunnit U18-VM och har som bäst silver (2018) och fem brons.

"Bästa chansen"

Markström gör sitt tredje JVM – debuten kom som 14-åring – och har aldrig vunnit medalj.

– Det här är bästa chansen, vi har ett bra lag. Hoppas verkligen vi kan ta oss hela vägen, säger Mira Markström som är trea i den interna svenska poängligan med fyra assist.

Sverige slog USA (1–0) i en träningsmatch före JVM och pressade sedan laget i premiärmatchen i två perioder innan det blev förlust med 3–6.

– Jag tror på oss. Vi har visat att vi har chansen och vi vann mot dem i en träningsmatch. Det är jäkligt gott att ha med sig, säger hon.

Sverige har även pressat Kanada, 2–4, och sedan tagit storsegrar, 6–1, både mot Finland i gruppavslutningen och Slovakien i kvartsfinal.

– Det är skönt att ha med sig att vi kan vinna med stora siffror. Det är lite revanschlust inför i morgon, säger Mira Markström.

Fakta: Markströms säsong

Ishockey, HV71: 16 matcher–2 mål–4 assist–6 poäng.

Sverige, U18, JVM: 4–0–4–4.

Innebandy, Jönköping: 8–9–4–13.

Sverige U19: 3–4–2–6.


Fakta: Slutspelet i JVM

Semifinaler

Lördag: USA–Sverige (16.00), Kanada–Finland (20.00).

Medaljmatcher

Söndag: Bronsmatch (16.00), final (20.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!