Jakob Lilja var en av LHC:s bästa spelare under hösten och svarade bland annat för åtta mål.

Men nu har han inte spelat på över en månad.

Förklaringen: dubbla fotskador.

– Det har tagit mycket längre tid än vad vi trodde. Absolut. Klart att det är jävligt frustrerande, säger han efter avklarad första träning för året i Saab arena.

Det var i hemmamötet med Skellefteå 30 november som 24-åringen tidigt haltade ut i omklädningsrummet med en fotskada. De problemen är i stort sett borta nu. Men redan ett par matcher dessförinnan hade han skadat andra foten – och det känner han fortfarande av även om det såg ut som han gick för fullt på träningen.

– Jag försöker trappa upp det mer och mer. Mycket möjligt att jag kanske får spela innan det känns helt bra. Det är en sån skada, säger han.

Så du spelar i veckan?

– Jag är ledsen, men jag kan inte svara på det. Vi får se hur det känns i morgon. Det blir bättre och bättre, men går för sakta.

Spelsugen?

– Riktigt spelsugen. Det är nästan så att det går över till frustration.

Har du varit nära spel någon gång längs vägen?

– I mitt huvud har det varit nära. Men riktigt hur nära vet jag inte. Det kändes jävligt mycket bättre och då hoppades jag på spel direkt efter jul. I början av förra veckan kändes det inte som att det var så långt borta, men det blev ändå ett ganska snabbt beslut att jag inte skulle spela.

Formen?

– Klart att det är lite rostigt, men man kommer rätt snabbt in i det. Det är jag inte orolig över. Jag har ändå kunnat hålla igång och tränat fullt i gymmet. Det är inte så att jag bara legat hemma och såsat, säger Jakob Lilja.

Efter tunga besvikelsen mot Karlskrona senast när 2–0 blev 2–3 spelar LHC dubbla och viktiga bortamatcher i veckan: mot Malmö på torsdag och mot Skellefteå på lördag. Utöver långtidsskadade Anton Björkman var alla på is på tisdagen.