– Det är en "en gång i livet-möjlighet" och jag ska göra precis allt jag kan för att drömmen ska gå i uppfyllelse. Jag är enormt förväntansfull över den här chansen, säger Andrew Gordon.

Som bekant inga NHL-stjärnor som Sidney Crosby, Connor McDavid och Brent Burns i det kanadensiska laget till OS i Pyeongchang på andra sidan nyår. I stället får de deltagande nationerna sätta ihop sina trupper utifrån de spelare som spelar i Europa och i några fall i AHL.

För Kanada, som är regerande mästare, betyder det att ett flertal spelare baserade i Sverige blir högaktuella.

23 spelare testades under den gångna veckan i en träningsturnering i Sotji – och i veckan som kommer väntar med en helt annan trupp ”Nikolaj Puchkov-tournament” i St Petersburg och matcher mot finska KHL-laget Jokerit samt SKA Neva.

Med där finns LHC-anfallarna Andrew Gordon och Derek Roy, som därmed ges chansen att visa upp sig och imponera på coachen Willie Desjardins och managerduon Sean Burke och Martin Brodeur. Även Jacob Micflikier, som spelade i LHC för några år sedan, är uttagen.

– Varje chans att få bära den kanadensiska tröjan är en stor ära. Jag ser inte längre fram än den här veckan. Jag ska jobba så hårt jag kan, spela med hjärtat och så får vi se vad som händer efter det, säger Andrew Gordon.

Med tillägget:

– Får jag senare under säsongen chansen att spela med landslaget igen ska jag ta mig an det på samma sätt. Om inte ska jag i alla fall veta att jag verkligen gjort mitt bästa. Det är ett mål varje dag, oavsett om det handlar om LHC eller Kanada.

Derek Roy, med över 700 NHL-matcher på sitt cv, åkte på en smäll på träning i förra veckan och vilade från träningsmatchen mot Växjö. Gordon, som gör sin tredje säsong i Linköping, gjorde däremot mål och såg riktigt vass ut.

– Det syns att han är revanschsugen efter förra säsongen, säger LHC-tränaren Dan Tangnes.

Matcherna i Ryssland gör att kanadensarna missar LHC:s möte med Färjestad på torsdag. Det är också ett visst frågetecken för Nick Sörensen, som utgick senast. Det rörde sig dock inte om en knäskada utan en smäll på underbenet och smärtan avgör när han kan vara med för fullt igen.

OS-hockeyn i Pyeongchang spelas mellan 10–25 februari och uttagna SHL-spelare missar runt tre matcher med respektive klubblag.