Att ta steget från värmen in i Stångebrohallen är det samma som att få en temperaturchock deluxe. Därinne är det verkligen svinkallt, vilket förstås är ett måste för att det ska fungera att hålla isen uppe även så här års.

Just den här dagen kör Mikael Vernblom målvaktsträning med Marcus Högberg på ena sidan.

På den andra:

Artikelbild

Eddie Larsson, Emil Sylvegård och Niclas Lundgren plågas av Johan Åkerman med olika skridskoövningar. Fram och tillbaka. Upp och ned. Start och stopp.

Det är ingen som behöver berätta att mjölksyran pumpar i benen.

Det syns.

– Vi får se om det ger resultat. Jag hoppas det. Jag tror det, säger Eddie Larsson när han pustat ut och satt sig på bänken.

Artikelbild

Det fanns en tid när alla hockeyspelare gjorde samma saker under vår och sommar. Oavsett spelstil, kroppstyp och ålder. Men sedan några år är försäsongsträningen betydligt mer individanpassad och när övriga mest kört löpning som konditionsträning har ovannämnda LHC-trio, då och då med besök av Niklas Persson och Sebastian Karlsson, under de senaste månaderna varit på is ett par gånger i veckan.

Målet: mer snabbhet och explosivitet.

Eddie Larsson säger:

– Det var Klas (Östman, assisterande tränaren) som tog upp det med oss. Det kändes bra att testa något nytt. Alla vi tre är ganska stora, tunga och rätt starka i gymmet och i större behov av den här typen av träning. Det gäller att orka att flytta fötterna på isen hela tiden.

Och hur känns det?

– Bra. Jag känner mig rappare och det är det jag vill åt. Det blir mycket start och stopp, men så är det ju för oss backar. Det gäller att orka att göra det i 30 sekunder och sedan gå till anfall efter det.

Om du jämför med att springa?

– Det blir en annan sorts mjölksyra. Nu sätter den sig i låren och det blir inte lika jobbigt för hjärtat. Det är mer den här specifika konditionen som vi vill åt.

Jag som trodde att ni ville vara ifrån isen så här års.

– Det har nog ofta sagts så. Men det blir ändå en annan sak. Nu är det inte så mycket att tänka på, utan bara maxa ur så mycket som möjligt. Så för huvudet är det inte så jobbigt. Men visst, det händer att man undrar vad man håller på med, säger Eddie Larsson.

26-åringen värvades tillbaka (från Växjö) inför förra säsongen, slog igenom stort och fick till och med göra landslagsdebut efter nesliga kvartsfinalförlusten mot Brynäs. Säsongen tog slut redan innan det roliga hade börjat och samtidigt som slutspelet rullade vidare drog LHC igång med försäsongsträningen.

– Det är nackdelen med att åka ut så tidigt. Vi sa det till varandra häromdagen att nu får det räcka. Så kul är det inte att hålla på så här, säger Eddie Larsson och skrattar.