Hovrättsdom mot Jakob Lilja

Tingsrättsdomen om misshandel i våras mot ishockeyspelaren Jakob Lilja överklagades. Under tisdagen förväntas hovrätten komma med sin dom.

Foto: Björn Lindgren/TT

ISHOCKEY2017-09-26 08:20

I slutet på mars fällde Malmö tingsrätt Jakob Lilja för misshandel efter en crosschecking. Det var i ett allsvenskt möte med Malmö i mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja med en dubbelhandsfattning satte klubban i nacken på motståndarbacken Jens Olsson.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja, som sedan hösten 2015 spelar för SHL-klubben Linköping, till tio matchers avstängning. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

Även kammaråklagare Michelle Stein ansåg att Lilja gick över en gräns och valde att åtala honom för misshandel. Under rättegången i Malmö tingsrätt nekade LHC-spelaren till brott. Lilja uppgav att det hela rörde sig om en olyckshändelse. Tingsrätten tittade på videosekvenser från matchen ansåg att det inte rörde sig om en olyckshändelse. Enligt domen var Liljas handlade uppsåtligt och fick Malmöspelaren att falla till isen och medförde veckolång smärta. Straffet: villkorlig dom och 40 dagsböter på sammanlagt 26 000 kronor.

Det är orimligt att dubbelstraffa honom, sade Liljas advokat Mats Tornéus efter domen i Malmö tingsrätt. LÄS MER: Advokaten: "Förödande för svensk hockey"

Jakob Lilja tyckte att det var beklagligt, och överklagade den domen till hovrätten och nu kommer den högre instansen med sin dom. Den förväntas finnas läsbar klockan 11.

Även förre landshövdingen för Östergötland, tillika Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, uttalade sig.– Vi kan aldrig hävda att idrottens bestraffningssystem tar över det civila samhällets rätt att döma, sa han efter domen. LÄS MER: Det är "en idrottspolitisk fråga"

Även förbundsordföranden uttalade sig om vikten av domen - som kan komma att bli prejudikat för hur våld i idrottsvärlden kan komma att ses.

Spelarfacket beklagade domen i våras. LÄS MER: Spelarfacket om domen: "Olyckligt"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!