- Då kommer vi att vara en liten ort bland många som är väldigt mycket större. Ungefär som Leksand i dag, säger ekonomichefen Lars Ellbrant.

Den europeiska ishockeyn står inför omvälvande förändringar. Det hetaste tipset just nu: en Europaliga, med möjlig start redan hösten 2011.

Enligt Aftonbladet kommer elitserieklubbarna inom kort ta ställning till en framtida liga med lag från Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Schweiz och eventuellt ytterligare några nationer. Det ska dessutom finnas ett matchutbyte med ryska ligan (KHL).

Artikelbild

Minst 60 procent av matcherna ska spelas mot svenska lag. Ligan ägs av klubbarna och det blir ingen upp- eller nedflyttning.

Lika lite som någon annan vet Lars Ellbrant exakt vad som kommer att hända, men han ser många fördelar med en liga över nationsgränserna.

Han säger:

- Förra året omsatte vi 180 miljoner kronor. Det är en tiondel av klubbarna i NHL. Vi måste öka, vi måste bli en större vinstmaskin, vi måste öka vårt egna kapital. Allting fördtras, samtidigt som det blir lättare att locka till sig multinationella företag.

Vad omsätter LHC om fem år?

- Jag kan tänka mig runt 300 miljoner.

Vad ser du för risker?

- Linköping är ingen stor stad i Europa, vilket gör att det krävs att vi, liksom i Jönköping och Karlstad, blir ännu bättre på att få resurserna att räcka till. Att vi inte är tillräckligt stora är den största risken.

- Vi måste vara vakna och med på tåget från början. Annars blir det ännu svårare än i dag att ta sig uppåt, säger Ellbrant.

Redan i dag har Linköpings HC fem olika bolag, men det rent idrottsliga drivs fortfarande i föreningsform. En bolagisering av elitverksamheten diskuteras ständigt och Ellbrant tror att det kommer.

Frågan är bara när.

- I dagsläget tror jag inte på några förändringar inom något eller några år.

- Men föreningslagstiftningen är varken ändåmålsenlig eller tidsenlig. Aktiebolag gör det lättare att få fram externt kapital. Frågan är om ishockey-Sverige och Linköpings HC är redo för det?

Ellbrant är inte heller främmande för en tydligare uppdelning, där A-lags- och ungdomsverksamheten skiljs åt.

- Självklart är det stor skillnad på det högst kommersiella och det ideella, säger han.