Dödsolycka på Sviestad i samband med tävling

Efter en olycka på Linköpings motorstadion under lördagen har en person omkommit. Ytterligare en person, en man i 70-årsåldern, är livshotande skadad och tillståndet uppges vara kritiskt.

Linköpings motorstadion på söndagsmorgonen.

Linköpings motorstadion på söndagsmorgonen.

Foto: Cajsa Joelsson

Linköping2023-08-05 20:45

Det var Peter Kahrle, ordförande i Linköpings motorsällskap, som bekräftade den tragiska nyheten på lördagskvällen. I samband med 58-årsracet – som roadracing, motocross, trail och speedway är engagerade i – inträffade en olycka där två personer var inblandade. Båda fördes till sjukhus och en av personerna har avlidit.

– Vi har haft en dödsolycka här på motorstadion, säger Peter Kahrle.

Polisen larmades till motorcykelolyckan vid 17:20-tiden på lördagen. 

– När vi kom till platsen var det två förare som kört omkull. Det finns vittnen som har sett olyckan, både arrangörer och publik. Vid 18:35 meddelade Universitetssjukhuset i Linköping att den ena mannen avlidit av sina skador. Det rör sig om en man i 65-årsåldern, som inte är svensk medborgare, säger Bo Gunnarsson hos polisen.

Enligt den norska tidningen VG är den avlidne mannen hemmahörande i Norge.

– Vi har tagit motorcyklarna i beslag. Mer än så kan jag inte säga för tillfället. Nånting har hänt och det var en chockartad händelse med många personer på plats, säger Gunnarsson, som bekräftar att en polisutredning inletts där det första steget blir att förhöra vittnen från platsen. 

Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till annans död, men det är ingen person som i nuläget misstänks för brott.

– Vi behöver inleda en förundersökning då vi vitagit tvångsåtgärder, det vill säga tagit fordon i beslag.

Kommer ni göra något mer på motorstadion under söndagen?

– Nej, vi är klara på plats efter de åtgärder som gjorde på lördagen. Vi kommer dock förhöra ett stort antal personer, både vittnen och arrangör. Den avlidnas kropp kommer också att obduceras.
 

Den andre mannen som var inblandad i olyckan, en man i 70-årsåldern hemmahörande i Västervik, fördes till Universitetssjukhuset i Linköping med livshotande skador. Enligt en bulletin från Region Östergötland på söndagsmorgonen opererades mannen akut på lördagen och hans tillstånd är kritiskt.

undefined
Linköpings motorstadion på söndagsmorgonen.

Peter Kahrle är ansvarig för krisgruppen som aktiverades efter olyckan.

– Vi har haft alla dem sektionerna samlade i krisgruppen. Under kvällen har alla sektioner haft förarmöten med alla förare och informerat om läget.

Krisgruppen beslutade gemensamt på lördagen, inklusive Svemo (förbundet), att tävlingarna under söndagen kommer att genomföras som planerat.

– Vi kommer ha en tyst minut på söndagen vid 08:45, innan allting drar igång. Vi kommer ha alla flaggor på halvstång, säger Kahrle.

Hur kom ni fram till beslutet att fullfölja?

– 100 procent av alla närvarande i krisgruppen. Roadracing, motocross, trail, speedway, medicinsk personal. Alla domare på respektive sektion var med i krisgruppen. Och alla är överens om att vi ska köra tävlingen imorgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!