Tyst minut hölls för förolyckade mannen på stadion

Stämningen på Linköpings motorstadion morgonen efter dödsolyckan var dämpad. Strax före klockan nio arrangerades en tyst minut för den avlidna mannen. Den andre mannen i motorcykelolyckan vårdas på sjukhus med livshotande skador.

För att visa respekt kommer det flaggas på halv stång under söndagen.

För att visa respekt kommer det flaggas på halv stång under söndagen.

Foto: Cajsa Joelsson

Linköping2023-08-06 10:42

Det är söndagmorgon. Flaggorna vajar i vinden på halvstång och vid roadracingbanan på Sviestad står ett antal människor på plats i tystnad. På söndagsmorgonen hölls en tyst minut för mannen som omkom på lördagskvällen under en tävling i just roadracing.

– Det är dämpad stämning givetvis, säger Peter Karhle, ordförande i Linköpings motorsällskap, LMS.

undefined
Under söndagsmorgonen hölls en tyst minut för den man i 65-årsåldern som omkom i en tävling under lördagskvällen. "Det är dämpad stämning givetvis", säger Peter Kahrle, ordförande i Linköpings motorsällskap, LMS.

Det har inte gått mycket tid sen den tragiska olyckan inträffade mitt framför ögonen på publik och arrangörer under lördagens tävling "58-årsracet". Hur olyckan gick till och varför den kunde ske är oklart, det ska polisens utredning visa. 

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, men ingen person är misstänkt för brott. Enligt vakthavande befäl, Bo Gunnarsson, finns rubriceringen för att polisen ska ha tillgång till de åtgärder som krävs för att leda en utredning framåt.

undefined
Peter Kahrle berättar att han och krisgruppen försöker blicka framåt. "Vi ska ha krisgruppen samlade igen under söndagseftermiddagen och beroende på vad som händer tar vi fler beslut då. Vi är härdade på det sättet att alla i gruppen har mycket erfarenhet av motorsporten."

Peter Kahrle och den inkallade krisgruppen kommer avvakta med att göra något innan polisens utredning är färdig. 

– Vad vi tror är det en racingincident, alltså ett misstag som har hänt och det kan ju hända var som helst. Vi är trots allt nio grenar, så det är klart att olyckor händer ibland, men det är väldigt sällan det händer dödsolyckor.

Det var vid 17-tiden på lördagen som polisen larmades till Linköpings motorstadion på Sviestad. Två personer var inblandade, en man i 65-årsåldern och en man i 70-årsåldern. Mannen i 65-årsåldern avled av sina skador och den äldre mannen opererades akut med livshotande skador. På söndagsmorgonen meddelade Region Östergötland att hans tillstånd var kritiskt.

Peter säger att de inte kommer vidta några åtgärder förrän de vet vad som kommer hända. 

– Vi ska ha krisgruppen samlade igen under eftermiddagen och beroende på vad som händer tar vi fler beslut då. Vi är härdade på det sättet att alla i gruppen har mycket erfarenhet av motorsporten. 

Trots den allvarliga olyckan valde arrangörerna att fortsätta med söndagens tävlingar enligt plan, efter beslut av den inkallade krisgruppen.

På vilka grunder tog ni det beslutet?

– Hade jag omkommit hade jag velat att tävlingen skulle gå vidare. Vi fick jättemycket positiv respons till att vi inte ställde in, att det är av respekt mot personen som har omkommit att fortsätta som vanligt.

Trots dödsolyckan på lördagen har arrangörerna valt att fortsätta med tävlingarna som vanligt. Bland annat hölls det en tävling under söndagsmorgonen i roadracing, som var den sport som männen tävlade i.
Trots dödsolyckan på lördagen har arrangörerna valt att fortsätta med tävlingarna som vanligt. Bland annat hölls det en tävling under söndagsmorgonen i roadracing, som var den sport som männen tävlade i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!