LISTA: Tio motionspärlor som du inte får missa

"Runt ån", Vidingsjö-femman eller Rydsskogens "2,5:a" är tre av de allra vanligaste lokala motionsrundorna. Här har vi listat ytterligare tio motionspärlor i Linköping med omnejd, lite sådär "hemliga" vid sidan av klassikerna. Promenera, jogga eller cykla i härliga miljöer!

Josh Brown, Simona Dulcis och hundarna Sven och Henna vandrar Bjänleden utanför Stjärnorp. En pärla där du verkligen kommer bort från stadspulsen i centrala Linköping.

Josh Brown, Simona Dulcis och hundarna Sven och Henna vandrar Bjänleden utanför Stjärnorp. En pärla där du verkligen kommer bort från stadspulsen i centrala Linköping.

Foto: Erik Winell

Motion & hälsa2023-04-29 07:00

Bjänleden utanför Stjärnorp (8,2 kilometer löpning/vandring)

En av proffstriatleten Gabriel Sandörs absoluta favoritrundor. Bjänleden är en lite undanskymd pärla strax norr om Roxen. Leden bjuder på både härliga stigar, vackra vyer och möjligheter till bad i Bjän. 

undefined
Stjärnorpsravinen är främst ett område för härlig vandring - men det går att springa.

Upp och ner i Stjärnorpsravinen (2 kilometer utmanande löpning/vandring)

Stjärnorpsravinen kanske är som allra vackrast när vitsipporna precis slagit ut men oavsett årstid bjuder på Stjärnorpsravinen på en härlig runda med gott om fikaplatser. Vill du utmana dig lite extra? Testa att spring ravinen upp och ned på så kort tid som möjligt. Utmanande hinder i form av gamla träd finns i mängder.

undefined
Bergs slussar inbjuder till en hel del härlig löpning. Mellan slussarna och Ljungsbro är det cirka tre kilometer.

Slusspromenaderna (valfritt - cykling/löpning/vandring)

En flack och härlig tur som du kan testa till fots, eller med cykelhjul. Slussrundan går såklart att förlänga hur långt du vill men ett tips, sträckan mellan Ljungsbro och Berg är cirka tre kilometer enkel väg.

undefined
Kärna Mosse är fyllt av spänger. Vandringsleden som är 1,6 kilometer lång hinner passera genom både barrskogar och kalkkärr.

Kärna Mosse (1,6 kilometer löpning/vandring)

Malmslättsborna är säkerligen väl medvetna om promenadrundan i Kärna Mosse. Här möts du av långa, långa spänger över moss och genom barrskog. Extra vackert när orkidéerna blommar i juni.

undefined
Våghalsig? Testa mountainbike-banan i Vallaskogen. Mera Leras XC-bana är cirka 3,5 kilometer lång.

Stigarna i Vallaskogen (cirka 3 kilometer löpning/vandring)

Här är vårt mest centrala guldkorn med både stigar och motionsspår. En personlig favorit är att ta dig genom skogsområdet allra närmast Gamla Linköping där det finns en hel del mytologiska väsen. Vill du förlänga rundan? Byt skog mot eklandskap genom att ta dig över Lambohovsleden. Är du lite mer våghalsig? Testa mountainbike-banan!

undefined
Tinnerö Eklandskap.

Tinnerös stigbonanza (från 1 till 15 kilometer löpning/vandring)

Tinnerö eklandskap har förstås en självklar plats i vår lista. Här kringlar sig stigarna längs ekarna vilket inbjuder till både långa och kortare turer. En personlig favoritsträckning är stigarna i Domprostehagen och Granhagen, väldigt nära Smedstad Ridcenter. Springer du dem blir det cirka tre kilometer. Vill du utmana dig riktigt länge? Kombinera rundan med en sväng i klassiska Vidingsjöskogen.

undefined
Tinnerö eklandskap lockar många motionärer. Är du cykelintresserad kan det vara riktigt avkopplande att susa fram över grusvägarna i det gamla kungliga jaktområdet.

Grusvägarna kring Rosenkällasjön (cirka 10 kilometer cykel/löpning)

Är stigar inget för dig? Varför inte cykla eller gå de långa grusvägarna genom eklandskapet. Börjar du vid Haningeleden är det cirka en mil om du rundar Rosenkällasjön. Se upp för färistarna när du trampar in i hagarna!

undefined
För att komma till Viggeby-reservatet kan du ta bussen till Brokind och sen gå till reservatet. Här finns möjlighet för skön vandring, grill och bad.

Viggeby naturreservat (3,7 - 8,4 kilometer löpning/vandring)

Här är en perfekt runda om du vill avsluta den med ett skutt ned i det blå. Viggeby naturreservat ligger en bit utanför stan men erbjuder både fina utsikter och härliga sjönära vandring. Det finns också en hel del grillplatser om du vill fira av rundan med något gott.

undefined
Runda Rängen - en klassiker bland Linköpingscyklisterna. Ett glass- och fika-stopp i Stafsäter är förstås en given höjdpunkt. Stafsäters Lin Larsson och Marie Ekman bjuder säkerligen på en glasstrut och en kaffe. Sugen på att testa mer cykelkaféer? Kika in på CK Hymers Östgöta Fika Tours.

Rängen runt (cirka 40 kilometer cykling)

Med stopp för glass i Stafsäter är det här en klassisk runda bland de östgötska cykelentusiasterna. Vill du ta ett fikastopp till? Stanna vid slottscaféet i Bjärka Säby. Den västra sidan är mer kurvig och upp-och-ned, den östra sidan är betydligt flackare. 

undefined
Rundan runt Roxen har till och med ett eget cykellopp. Roxen runt. Loppet brukar gå av stapeln i slutet av augusti.

Roxen runt (cirka 80 kilometer cykling)

Den längsta rundan på vår guldkornslista, även den en klassiker bland cyklisterna. Här bjuds till både backig och flack cykling runt kommunens största sjö. Vill du ha lite energi längs vägen? Stanna vid slussarna i Norsholm och fika.

Saknar du en runda? Skicka in ditt tips till: erik.winell@ntm.se 

Bjärka Säby slott.
Bjärka Säby slott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!