Skrällen: Lass-tjejen får simma EM

Sofia Henell kom hem från USA, simmade SM - och blev uttagen till kortbane-EM i Glasgow. "En chock för mig", säger Linköpingssimmaren.

Sofia Henell är klar för EM i Glasgow.

Sofia Henell är klar för EM i Glasgow.

Foto: MATHILDA AHLBERG

Simning2019-11-17 20:13

Hon hade precis avslutat SM i Eskilstuna när förbundskaptenen Ulrika Sandmark kom fram och meddelade beslutet. "Du ska åka till EM".

– Jag blev chockad, men jätteglad såklart. Jag visste att om jag åkte hit och simmade riktigt bra så kanske det fanns en chans. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Sofia Henell.

Lass-simmaren tillbringar sin tid i USA där hon kombinerar studier med simning på toppnivå. Nu blir det några hektiska veckor innan det bär av till Glasgow där EM inleds i början på december.

– Jag har lite att planera framöver, det är helt klart. Det är tentor och tävlingar därborta, men tentorna får jag göra om i värsta fall. Och min simcoach fattar att ett EM är mycket större, säger Sofia Henell.

Tanken är att hon ska simma i lagkapperna i EM, exakt vilka det blir är inte helt klart än.

– Vi får se. Det är så nytt än, säger Sofia Henell.

Lass-tränaren Niklas Larsson var förstås mycket nöjd över uttagningen:

– Det visar bara att Sofia tagit stora kliv i USA och gör rätt saker därborta, sa Niklas Larsson. 

Lass landade på sammanlagt sex seniormedaljer och tre juniormedaljer. Under söndagens avslutande tävlingar blev Martin Falk trea på 400 m medley. I juniorklassen blev han tvåa.

– Han är redo för seniorsimning, säger Niklas Larsson.

Under lördagen tog Sofia Henell silver på 200 meter frisim. Lass tog även ett brons i 4x50 meter medley där Henell simmade tillsammans med Caroline Palm, Tea Gladher och Rebecka Palm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!