Det var uppdukat för några av de hetaste och mest långtslående spelarna med tanke på att Erin Hills i Wisconsin var den längsta banan som mästerskapet bjudit på under 117 försök.

Men längden är som bekant inte allt.

Rory McIlroys nya putter gav ingen magi, trots att han inledde tävlingen med att göra eagle redan på andra hålet. Sedan gick det mesta snett för världstvåan – som fick käka upp att han tyckte det var svagt av arrangören att klippa ned den omtalade ruffen. "Träffar man inte så breda fairways som här är det bara att packa väskan och åka hem", sa nordirländaren efter beskedet om att ett par av hålen blivit lättare.

Artikelbild

| Imponerande vinnare. Brooks Koepka tog hem årets US Open.

Vi fick säga hej då till Rory – sedan han misslyckats med att träffa den kortklippta delen med sina utslag vid nio av 14 försök under den första ronden som slutade med 78 slag.

Världsettan Dustin Johnson, som blev pappa för andra gången några dagar före tävlingen, spelade bättre men puttern "svek" 32-åringen fatalt så han kunde i lugn och ro fira fars dag hemma med sambon Paulina Gretzky och kottarna.

Min personlige favorit, spanjoren Jon Rahm ("nye Ballesteros") var också chanslös efter alltför många besök ute i ruffen och tidigare världsettan Jason Day (numer trea i världen) gick samma väg. Totalt försvann åtta av världens tolv högst rankade spelare redan efter halva tävlingen, inklusive svenska hoppen Henrik Stenson och Alex Norén.

Busvädret som flaggades dök inte upp. Tvärtom. Solen sken större delen av speldagarna, det var 30 grader i skuggan och vi såg såvitt jag vet inte ett enda regnavbrott.

Inte ens där lyckades jag pricka rätt.

Och slutscoren på den tuffa banan blev den lägsta i US Open-historien, 16 under par.

Jag har å andra sidan alltid gillat amerikanen Brooks Koepka. 27-åringen ser ut som en filmstjärna och är cool som en sån, men har tagit den "långa" vägen till framgång med spel i både Europa och Asien (där han också vunnit titlar) innan han 2015 slog igenom också i USA. Han tillhör också "bombarna" på PGA-touren – och han har vid fyra tillfällen varit bland de tio främsta i major-sammanhang.

Så någon superskräll var Kopeka inte. Men desto mer imponerande när han defilerade hem segern efter sina tre raka birdies när tävlingen fortfarande såg vidöppen ut.

Det var förresten sjunde majorn i rad med en förstagångsvinnare.

Tror den sviten blir längre på Royal Birkdale – inte alls långt Liverpool – om en månad.

Där spelas British Open, där Stenson är försvarande mästare.

Min favorit då: japanen Hideki Matsuyama, 24. Han är mogen för en stor titel, hans 66 slag sista dagen var ännu ett bevis för att han snart blir den förste manlige spelaren från nationen att ta en major.

Men jag kanske ska hålla tipsen nedstoppade i den där kudden...