”Just nu undrar jag mest var vi ska ta vägen”

Matti Czajka drömmer om en framtid med tennisen och om att komma in på college i USA. Nu är han rädd för att snart att inte ha någonstans att spela på vägen dit.

Matti Czajka och Linnea Meunier-Lemoine är två oroliga LTK-ungdomar.

Matti Czajka och Linnea Meunier-Lemoine är två oroliga LTK-ungdomar.

Foto: Per Bergsten

Tennis2020-06-05 12:00

– Bara att hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt. Men just nu undrar jag mest var vi ska ta vägen.

Så uttryckte sig 17-åringen när Sporten hälsade på på en ungdoms- och seniorträning med Linköpings TK på utomhusbanorna, bakom Collegium i Mjärdeviområdets utkanter. Som vi berättat tidigare är tennisklubbens verksamhet hotad på grund av ett nytt avtal med Sportcenter som skulle fördubbla kostnaderna.

Josephine Meunier-Lemoine, tränare och ledamot i LTK-styrelsen, säger:

– Man kan inte säga annat än att det är akut läge. Som det ser ut nu kommer vi inte att klara det. Det finns inte så många vägar att gå. Det är bråttom och. . .ja det är ren panik i klubben.

– Det är också en uppenbar risk att det inte längre går att ha kvar tennisprofilen på Arenaskolan. Över 200 barn och ungdomar blir direkt drabbade av den här situationen och att de drabbas hårdast gör det ännu mer smärtsamt, säger hon.

Klubbens ungdomsverksamhet innehåller som på de flesta andra ställen både spelare som tränar för att tävla och spelare som mer tränar för glädjen och gemenskapen. Meunier-Lemoine är nu rädd för att den ska gå i kras när vädret inte längre tillåter spel på grusbanorna i Mjärdevi, där LTK sedan förra året står för driften.

– Klart att det är jobbigt att inte veta om vi har någonstans att träna eller inte. Jag är också orolig. Det här ställer verkligen till det. För många av oss är tennisen även en viktig mötesplats efter skolan, säger 14-åriga Linnea Meunier-Lemoine.

Det är mycket möjligt att talangen i framtiden tar sikte på collegespel i USA och några år äldre Matti Czajka har redan bestämt sig för att försöka att ta sig dit.

– Det blev tufft redan när några av banorna på Sportcenter försvann för oss. Nu riskerar det att bli ännu värre. Jag vet inte vad jag ska göra om vi inte kan vara kvar, säger Czajka.

Enligt LTK-ledaren letar nu klubben desperat efter lösningar och ett alternativ som nämnts är att sätta upp ett uppblåsbart tält över utebanorna på Mjärdevi för att på så sätt möjliggöra spel året runt.

Men det är ett kostsamt projekt och inget som klubben på egen hand klarar av att finansiera.

– Vi för diskussioner med kommunen och har bett om hjälp. Vi måste få det. Annars överlever vi inte. Det borde inte få se ut och vara så här i Sveriges femte stad, säger Josephine Meunier-Lemoine oroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!