Oron efter dödliga smittan på travet: "Obehagligt"

Travtränarna på Mantorp drabbas hårt av den dödliga smittan. "Det känns jäkligt obehagligt", säger Kim Eriksson.

Kim Eriksson.

Kim Eriksson.

Foto: Maxim Thore

Trav2023-05-24 12:10

Framgångsrike kusken och tränaren – som på söndag sitter upp bakom norske Best Ofdream Trio i Elitloppet – har upplevt några minst sagt omtumlande dygn. Först klart med debut i klassikern på Solvalla och kort senare besked om att en allvarlig smitta brutit på Mantorp hästsportarena där han tillsammans med Jenny Malmqvist har ett tiotal hästar i sitt stall.

– Riktigt obehagligt. Risken är inte överhängande att det ska ha spridit sig till någon annan häst på stallbacken, men samtidigt finns en liten risk och naturligtvis känns det jäkligt obehagligt. Det blir ett ekonomiskt bortfall för vår del, men framförallt är man orolig när det handlar om ens bästa vänner och att de ska drabbas, säger Kim Eriksson.

Det var i helgen som neurologiska symptom upptäcktes på två travskolehästar på Mantorp. Stallbacken isolerades och provsvaren bekräftade misstankarna. En av de sjuka hästarna avled under tisdagen. EHV-1 är ett luftburet och mycket smittsamt virus och därför har hela stallbacken och dess samtliga hästar isolerats. Med banan satt i karantän har V75-tävlingarna 3 juni flyttats till Eskilstuna.

– Nu handlar det mer än något annat om att ta hand om de sjuka hästarna och förhindra vidare smittspridning. Det är en djävulsk sjukdom och stor risk att hästarna dör. Vi tror och hoppas att vi har lyckats begränsa smittan och att det bara är travskolan som har drabbats. Arenan är tills vidare nedstängd. Ingen får komma in och ingen får åka ut, säger vd-n Linda Nordvall.

Kim Eriksson kan driva sin verksamhet som tidigare, med undantaget att han inte för tävla med sina hästar på andra banor.

– Det är så klart väldigt tråkigt. Nu hade vi dessutom en egen häst som skulle tävla under Elitloppshelgen, men det är som det är. Det är mycket värre att vi har den här smittan på anläggningen än att jag inte får starta mina hästar på ett tag, säger han.

Någon skillnad på säkerheten?

– Vi är alltid väldigt noga där. Tar tempen varje dag på alla hästar och har hårda rutiner. 

Tobias J Gustafsson är Mantorpstränaren med största stallet på stallbacken, men har mest unghästar som inte är aktuella för start förrän om något år och påverkas inte lika mycket av det som hänt.

– Vi håller oss på vår kant och är rätt långt från travskolan. Vi kan träna och köra på. Samtidigt är det tragiskt virus och man kan inte vara helt säker. Men vi är nog ett av de stall på banan som drabbas minst om inte det här blir väldigt långvarigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!