Starkare rustat – trots tuffa året på Mantorp

Det har varit ett prövande år, men Mantorptravet går starkare rustat in i 2021.

Linda Nordvall ser fram emot 2021.

Linda Nordvall ser fram emot 2021.

Foto: Julia Djerf

Trav2020-12-21 15:00

– Klart att man hoppas att ett bättre år väntar och att pandemin ska släppa sitt grepp om världen. Men vi känner ändå att vi fått mycket gjort och att det ser bra ut inför 2021, säger arenachefen Linda Nordvall inför onsdagens årsfinal med V75-tävlingar på östgötabanan.

Ekonomiskt?

– Med diverse åtgärder och åtstramningar har vi klarat det bra. Det fanns en oro att konsekvenserna skulle bli betydligt större.

När i stort sett hela idrotten tryckte på pausknappen i våras fick travsporten fortsätta, om än utan publik, och har klarat hela året utan att ha drabbats av några uppmärksammade klustersmittor. 

Åtminstone till att börja med väntar samma upplägg under vintern och våren.

– Förhoppningsvis får vi tillbaka publiken snart. Men spelet har gjort att intresset fortsatt varit stort, säger Nordvall.

Som Sporten berättat tidigare har banbelysningen bytts ut till en mer kraftfull och energisnål variant och under den närmaste tiden ska det så kallade säkerhetsspåret göras klart. Det byggs innanför innerspåret så att det vid behov går att styra undan på smidigt sätt och öka säkerheten för tävlande ekipage. Därför väntar årspremiären till 12 februari, med V75-tävlingar en dryg vecka senare.

En annan nyhet inför 2021 är att det blir nytt namn på banan. Från Mantorptravet till Mantorp Hästsportarena för att ytterligare understryka att det numera inte bara handlar om trav utan även om hoppning och dressyr. 

– Vår vision är att vara en arena i internationell toppklass för hästsport. Planen är runt 60 tävlingsdagar, varav hälften trav, säger Nordvall.

19 hemmahästar kommer till start på onsdag och Åsa Svenssons Felix Am, i femte V75-avdelningen, räknas som den med störst segerchans. Cassius Ima, Joel Di Quattro, I’m A Believer och Claw kan också vara med långt framme i respektive lopp.

Den sistnämnda hästen, som tränas av Kim Eriksson, är banans mesta vinnare under 2020 med fem segrar. Den enda som hotar där är Stefan P Petterssons Zenzero Jet som beräknas starta på Axevalla på nyårsafton.

Vad gäller championligorna på Mantorp inför avslutningen har Peter Untersteiner avgjort tränarstriden, medan det för kuskarna är mer ovisst. Ulf Ohlsson leder knappt före Carl Johan Jepson och Rikard N Skoglund. Alla tre finns på plats och trion har tillsammans 25 uppsittningar på onsdag.

Ohlsson har så här långt tagit 112 (!) championat på 15 olika banor, men inte på Mantorp.

Än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!