Pension hett ämne på toppmöte

Stockholm I dag möttes den brittiske, de baltiska och de nordiska ländernas statsministrar i Stockholm för att diskutera kvinnors företagande och hur fler äldre kan jobba längre upp i åldrarna.

Efter mötet, och efter de starka reaktionerna på Fredrik Reinfeldts utspel tidigare i veckan om hur fler äldre ska förmås att stanna i arbetslivet, ville han ännu inte ge några konkreta exempel på vad han lärt under mötet som är värt att genomdriva i Sverige.

-Nej, hela idén med mötet var att visa upp exempel på saker vi har gjort och beskriva en framtidsvision om vart våra länder är på väg.
-Det är alldeles för ofta som det övergår i konkreta förslag, vilket alltid leder till konflikt. Nu var ju en idé att visa upp en framtidsvision: vart är Sverige på väg, hur ska vi ställa in oss på det och sedan får vi naturligtvis framöver i olika debatter och diskussioner sedan utforma politiska svar och konkreta åtgärder utöver vad vi redan har gjort, fortsatte Reinfeldt.

Han sade att han hört goda exempel på hur människor i sjukvården bättre kan synliggöras och motiveras att jobba högre upp i åldrarna, men också om hur och varför fler kvinnor bör sitta i företagsledningar.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var nöjd efter att ha träffat sina åtta kollegor:

-Det har varit ett mycket bra möte för att se vad vi kan lära av varandra och nu kan vi åka hem, inspirerade av varandra till att kanske göra fler saker på de här områdena, sade hon till TT.

Under förmiddagen deltog den brittiske statsministern David Cameron, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, Estlands Andrus Ansip, Finlands Jyrki Katainen, Islands Jóhanna Sigurdardóttir, Lettlands Valdis Dombrovskis, Litauens Andrius Kubilius och Norges Jens Stoltenberg i olika seminarier för att lyssna på erfarenheter från de olika länderna.

Både norrmän och islänningar jobbar längre upp i åldrarna än svenskar. Norge införde ett nytt pensionssystem i fjol. Den norska pensionsåldern var tidigare 67 år, men nu får norrmän från 62 års ålder fritt välja när de vill gå i pension, berättade den norske statsministern Jens Stoltenberg vid seminariet.

-Vi har inte längre någon officiell pensionsålder. Den som går i pension tidigt får en relativt låg pension i många år, medan den som väntar till 70 eller 75 års ålder kan få en extremt hög pension, sade Jens Stoltenberg.

Island har ett liknande system, som ger högre pension för den som väljer att jobba längre.

-Människor gillar att jobba, men de är också giriga jäklar, sade Stefan Olafsson, professor vid University of Iceland, vid seminariet.