Kungen berättar också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.

Tidigare i dag inspekterade riksdagens talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalken Svante Lindqvist och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister kronprinsessan Victorias och prins Daniels nyfödda dotter i samband med den så kallade vittnesbekräftelsen på Haga slott.

De traditionsenliga ceremonierna fortsätter nu med en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Gamla stan i Stockholm.

Te Deum är egentligen namnet på den så kallade ambrosianska lovsången, en av de äldsta kristna hymnerna. Den är uppkallad efter biskop Ambrosius av Milano som enligt en legend började sjunga hymnen på påskaftonen år 387.

Den ursprungliga texten lyder Te Deum laudamus, Te Dominum confitemur (O Gud, vi lovar dig, till dig Herre bekänna vi oss).

Texten har tonsatts av många berömdheter, bland dem Händel, Bruckner, Roman, Charpentier och Lully.

I Sverige hålls Te Deum vid alla stora händelser inom kungahuset som födslar, dop och födelsedagar. I samband med födslar hålls gudstjänsten dagen efter födseln om denna inte är på en lördag. Då hålls Te Deum måndagen efter.

Inbjudna gäster är kungafamiljen, representanter för riksdagen, regeringen och andra personer från det officiella Sverige, samt personal från hovet.

Precis som i går skjuts det salut även i dag - förutom från Kastellholmen i Stockholm nu även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Prinsessan Estelle föddes på Karolinska universitetssjukhuset i Solna klockan 04.26 i går, 51 centimeter lång och 3280 gram tung.