Farmorsmaten

Recept för 4 personer

Fläskpannkaka, jordärtskocka, grönkål, rimmat fläsk, brynt smör och lingon

3 ägg

3 dl mjölk

1 dl mjöl

1 tsk salt

 

200g rimmat sidfläsk tärnat

200g kokt jordärtskocka skivad

50g strimlad grönkål

1 finhackad gul lök

1 klick smör

2 dl brynt smör

1 msk hackad persilja

rapsolja

 

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt.

Stek fläsk, jordärtskocka, grönkål och lök i en ugnsfastpanna i omgångar med lite rapsolja och en klick smör tills det är fint stekt, lägg sen upp det hela på en plåt.

På med pannan igen och häll i smeten, när den börjar fastna lite i kanterna så slänger vi tillbaka i fläsket, jordärtskocka, grönkål och löken. In med hela pannan i ugnen på 175 grader i ca 8-10 minuter tills hela pannkakan har blivit fast och fått snygg färg.

Ut med pannkakan och ställ den på bordet, toppa med rårörda lingon, persilja och brynt smör.

Rårörda lingon

2 dl lingon

1 dl socker 

Blanda lingon och socker, låt det stå och dra tills sockret har lösts upp.

 

Kalvhögrev, dill, ättika, rotfrukter och pressgurka

ca 600g kalvhögrev delad i fyra lika stora bitar

3 orangea morötter

3 gula morötter

1 palsternacka

2 gula betor

1 gul lök

3 lagerblad

8 timjankvistar

2 kvistar dill

10 svartpepparkorn

vatten

5 dl grädde

1 msk ättika

1 msk socker

1 msk hackad färsk dill

1 citron

Salt

Skär ner en orange och en gul morot i mindre bitar, klyfta löken. Lägg rotfrukterna och löken i en passande gryta med kalvhögrevsbitarna, lagerblad, timjan, svartpeppar och dillkvistarna. Täck det hela med vatten och på med ett lock. In med grytan i ugnen på ca 90 grader i ca 4 timmar, köttet ska bli tokigt mört och nästa falla isär.

Ta ut grytan från ugnen, lyft upp köttbitarna och sila såsen. Håll köttbitarna varma. Häll tillbaka såsen i grytan och reducera såsen med grädden, ättika, socker och smaka av det hela med salt. Reducera tills såsen känns perfekt. Gå i med hackad dill och zest från citronen.

Skala och skär snyggt resten av morötterna, palsternackan och gul betorna. Koka rotfrukterna i bra saltat vatten tills de är mjuka, lyft upp dem.

Arrangera köttbitarna, rotfrukter och häll på rikligt med sås. Toppa med dill och servera med pressgurka och din favorit potatis. Njut!

Pressgurka

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

1 gurka

1 rödlök skalad

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1-2 chilis finstrimlade

Koka upp ättika, socker och vatten, låt det svalna.

Skiva gurka och rödlök så tunt du kan. Häll på lagen och släng i dill, persilja och chili. Låt det hela stå och dra tills det är dags att hugga in eller spar en laddning i kylen.