Recepten är för 4 personer

”KÅL TACOS”
sönderstekt gris, barbecue, parmesan och sesam

Snacks för 4 personer
8 blad savojkål
300g – 400g fläskkarré
3 dl god barbecuesås
30g parmesan
Champagnevinäger
salt och svartpeppar
Rostade sesamfrön

Skär ner fläskkarrén i mindre bitar, stek den sen i en kastrull, salta och svartpeppra. Häll på barbecuesås och låt det hela stå och små puttra tills fläskkarrén går att dela med sked.
 
Koka upp en kastrull med vatten och salt, lägg i kålbladen ca 1 minut. Lyft upp dem och lägg dem i en bunke med isvatten. Stansa sen ut fina runda ”tacoskal” av kålbladen.

Arrangera kåltacosen med sönderstekt gris, barbecuesås, rostade sesamfrön och riv över rikligt med parmesan, hugg in!


Helstekt grissida, potatisaioli, baguette, hjärtsallad, dijonvinägrett och krossad potatis

Grissidan
1 kg grissida
1 msk salt
1 citron
10 timjankvistar
10 vitlöksklyftor
1 stjärnanis
Vatten

Potatisaioli
1 kokt potatis
3 äggulor
1 msk dijon
2 skalade vitlöksklyftor
1 msk champagnevinäger
ca 3 dl rapsolja

Krossad potatis
Ca 1kg kokt potatis
Ca 100g parmesan
2 msk rostad lök
1 msk hackad persilja

Dijonvinägrett
3 msk dijon
1 msk champagnevinäger
1 dl rapsolja
1  romansallad eller 4 huvud gemsallad/hjärtsallad strimlad
1 fin och god baguette
Salt
Svartpeppar

Grissidan:
Gnid in köttet med saltet. Lägg ner grissidan med svålen nedåt i en ugnsform med höga kanter. Dela på citronen och pressa den över köttet och lägg med citronhalvorna i plåten. Kasta även i timjankvistarna, vitlökarna och stjärnanisen, täck alltsammans med vatten.

Kör grissidan i ugnen på 90 grader i 5 timmar. Ta ut grissidan och ta bort svålen som är väldigt lätt att ta bort när den är varm. Vrid sen upp ugnen till 175 grader och släng in grisen igen, låt den stanna där tills den är gyllene och fin på toppen. Ta ut, lyft upp den på ett snyggt fat och njut.

Potatisaioli
Mixa potatis, äggulor, dijon, vitlöksklyftor och champagnevinäger i en matberedare. Droppa i rapsolja och fortsätt mixa tills all olja har gått ihop med resten. Smaka av med salt och svartpeppar. Ha upp aiolin på något snyggt.

Krossad potatis (ugn 200grader)
Krossa potatisarna lätt i händerna och lägg dem i en ugnsform, rippla över olivolja och salta. Släng in formen i ugnen i ca 25 minuter, potatisarna ska bli snyggt rostade och krispiga i kanterna. När potatisarna flyger ut så kasta på persiljan, den rostade löken och riv över parmesan. Ställ fram.

Dijonvinägrett
Vispa ihop dijon, champagnevinäger och rapsolja, smaka av med salt och svartpeppar. Vänd upp romansallad med vinägretten. Ställ fram och ät direkt.

Servering
Fram med allt på bordet med en stabil och god baguette och grisa ordentligt för det är farligt gott.


Nutellaparfait, chokladjord, kolasås och chokladsås
 
Nutellaparfait (räcker till lite flera än fyra personer men ändå så brukar det inte bli något över)
4 äggulor
4 msk florsocker
1 vaniljstång
4 dl grädde
3 msk nutella
1 msk Kahlua
1 msk kanderade mixade hasselnötter

Vispa äggulor, florsocker, vaniljfröna och nutella till krämig konsistens. Droppa sen ner Kahlua försiktigt under konstant vispning.  Vispa grädden i en annan bunke tills den blir luftig, rör sen ner nutella- äggblandning och de mixade hasselnötterna. Häll sen smeten i en passande form som vi gärna har plastat. Släng sen in parfaiten i frysen i ca 4 timmar.

Ta sen ut parfaiten och låt den stå framme i minst 10 minuter innan vi hugger in.  Toppa med chokladjord, kolasås och chokladsås.

Kanderade hasselnötter
2 dl hasselnötter
1 dl strösocker
1 1⁄2 msk vatten

Koka upp socker och vatten. Rör ner nötterna så det blir sockerkristaller och helt vitt. Fortsätt att röra tills det får fin gyllene färg. Häll upp på bakplåtspapper. Låt svalna och grovhacka.


Chokladjord (ugn 175 grader)
100g smör
100g mjöl
100g socker
50g kakao
1 nypa salt

Blanda alltsammans i bunke eller blandare. Använd händerna eller elektricitet. Blanda ordentligt så att det blir som en fuktig kaksmet. In i ugnen med kaksmeten jämnt fördelad på en större plåt, med bakplåtspapper i botten. Kör 5 minuter i taget i cirka 15 minuter. Var femte minut tar du ut plåten och rör runt lite så smulorna blir jämnt bakade. Ta ut och låt svalna, förvara dem sen torrt fram till servering. Kanon smulor som funkar till nästan alla desserter.

Chokladsås
1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten
1 nypa salt

Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt den sen stå och sjuda i ca 5 minuter. Vispa lite i den då och då så att den blir blank och fin. Ta åt sidan och låt svalna innan servering.

Kolasås
50g smör
2 dl grädde
½ dl mörk sirap
½ dl socker

Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp och låt den sen sjuda i ca 5 minuter. Ta åt sidan och låt svalna innan servering. Kanon!