LAXTARTAR
Äppelfärskost, rågbröd, gurka och pepparrot

200g rimmad/kallrökt lax, tärnad
1 msk dijon
1 rödlök, finhackad
1 äpple, finhackad
1 citron, zaet
1 msk gräslök, fin strimlad

4 skivor rågbröd
1 äpple, finhackat
300g philadelphia
1 msk nyriven pepparrot
1 tsk malen kummin

1 msk fin strimlad gräslök
1 msk nyriven pepparrot
4 msk forellrom
4 dillkvistar
½ gurka
Salt

Blanda lax, dijon, rödlök, äpple, gräslök, citron och smaka av med salt.

Stansa rågbröden.

Blanda äpple, philadelphia, pepparrot, kummin, gräslök och smaka av med salt.

Fördela ut äppelfärskosten och laxröran på rågbrödet. Längd skär gurkan med hjälp av en potatisskalare och klä in laxtartaren med gurkan. Pynta sen med pepparrot, forellrom och dillkvistar här och där.

ÄPPELGLASERAD GRIS

Bakad jordärtskocka, löjromsbearnaise, syrligt äpple, bacon och bakat äpple

Grissida

1 kg grissida utan svål
1 msk salt
1 citron
10 timjankvistar
10 vitlöksklyftor
1 stjärnanis
Vatten

Äppelglace

2 vitlöks klyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
½ msk repad timjan
1 dl äppelcidervinäger
½ dl socker
1 dl äppelmos

800g jordärtskocka
3 äpplen
100g smör
1 äpple, finhackat
3 msk ättika
140g bacon, tärnat och knaperstekt

2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk champagnevinäger
1 msk hackad dragon
1 msk hackad körvel
2 banan schalottenlökar, finhackade
2 msk löjrom
Salt

Grissida

Gnid in köttet med saltet. Lägg ner grissidan i en ugnsform med höga kanter. Dela på citronen och pressa den över köttet och lägg med citronhalvorna i plåten. Kasta även i timjankvistarna, vitlök och stjärnanis, täck alltsammans med vatten.

Kör grissidan i ugnen på 90 grader i 5 timmar. Kyl grissidan och skär den sen i mindre rektangulära bitar. När vi ska äta så steker vi på bitarna i en panna och penslarna den fint med äppelglace.

Äppelglace

Koka ihop alla ingredienserna tills det blir lite trögflytande.

Jordärtskockor och äpple

Sätt ugnen på 200 grader, lägg jordärtskockor, äpplen och smör i en ugnsform och rosta allt i ugnen i ca 25 minuter tills allt fått fin rostad färg och blivit mjuka. Salta.

Syrligt äpple

Blanda äpplet med vinägern och låt det stå och dra. Häll sen bort vinägern och blanda äpplet med bacon. Strö sen det syrliga äpplet och bacon över jordärtskockan när den kommer flygande ut ur ugnen.

Löjromsbearnaise

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt.


Äppelkompott, chokladmousse, ingefära, lime, grädde och popcorn


Chokladmousse

1 dl vispgrädde
1 tsk riven ingefära
1 lime, zest
200g mörkchoklad
20g smör
2 äggulor
3 äggvitor
1 msk strösocker

Äpplen

4 äpplen, skalade och tärnade
1 msk smör
1 msk socker
1 vaniljstång, urgröpta frön
1 lime, zest och juice

Popcorn

2 dl poppade popcorn
2 msk smör
2 dl socker
salt

2 dl vispgrädde

Chokladmousse

Värm grädden med ingefära och lime utan att det kokar. Smält chokladen. Rör ner smör, gräddkoket och äggulorna i chokladen.

Vispa äggvitorna med sockret så det blir fast, rör ihop äggvitan med chokladen till en jämn kräm. Låt stå i kyl i minst 5 timmar.

Äpplen
Lägg ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt äpplena mjukna lite, kyl.

Popcorn

Smält smör och socker så det blir gyllenbrunt i en kastrull släng i popcorn och vänd runt lite snabbt så alla popcorn får sockret på sig. Häll upp popcornen på en plåt, salta lite och låt dem sen svalna.

Vispa grädden lätt och sen är det bara att servera. En klick chokladmousse, äpplen, grädde och toppa med popcorn.