Recept för 4 personer

Rotfruktschips, löjrom, smält Västerbotten, gräddfil och dill

1 liter friteringsolja/rapsolja
2 gula morötter
2 orangea morötter
1 palsternacka
1 rödbeta
1 gul beta
1 polkabeta

1 dl grädde
4 skivor amerikansk gul ost
100g riven ost gärna Västerbotten

3 dl gräddfil
50 g löjrom gärna från Kalix
4 kvistar färsk dill

Salt
Svartpeppar


Tvätta och ansa rotfrukterna, skiva sen samtliga lövtunt med hjälp av en mandolin, osthyvel eller en riktigt vass kniv. Värm olja i en kastrull eller om du har fritös till ca 160 grader. Fritera rotfrukterna i omgångar så det inte behöver trängas i fritösen, ca 3- 5 minuter så de får snygg färg. Lyft upp dem och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Salta och svartpeppra.

Värm upp grädde i en kastrull och smält osten i den varma grädden, låt den inte koka. Smaka av det hela med salt och svartpeppar.

Lägg upp chipsen på något snyggt, toppa med gräddfil, löjrom, den smälta osten och släng på några dillvipor här och där. Varsågoda!

 

Sojakokta kycklingvingar, teriyaki och chilidipp

2 Kyckling buljongtärningar eller flyttande form
2 liter Vatten
2 dl god Soja
1kg Kycklingvingar

2 dl Teriyakisås
2 msk chiligarlic
2 msk god Soja
1 msk Champagnevinäger
2 msk Sesamfrön

Chilidipp
3 dl Majonnäs gärna egen gjord
2 msk Chiligarlic
2 Lime, zest och juice

1 Lime i klyftor
1 knippe koriander, 30g


Koka upp vatten, kyckling buljong och soja. I med kycklingvingarna och låt de puttra runt tills de är möra och köttet nästa ramlar av benen.

Blanda teriyaki, chiligarlic, soja och champagnevinäger. Upp med de möra kycklingvingarna på en plåt, häll över teriyakiblandningen, på med sesamfrön, blanda runt och kör in plåten på 180 grader i ca 15 minuter. Alla vingarna ska bli kladdiga och lite karamelliga på ytan. Smaka av med salt. Släng på koriander och lägg upp allt på något snyggt. Servera med lime och chilidipp.


Hamburgare, torkad tomat, stekt lök, senapskräm, saltgurka och lagrad ost

4 hamburgerbröd
800g malen färs på 60 % Högrev, 20 % Bringa och 20 % Entrecote
2 msk Dijon
4 skivor ost, gärna västerbottenost eller prästost
8 nattbakade tomater
1 burk saltgurka

Senapskräm
2 msk Dijon
2 msk Grov senap
2 dl Majonnäs
2 msk färskriven Pepparrot
1 msk Champagnevinäger
Salt
Svartpeppar
Rapsolja

Stekt lök
2 gula lökar, skalade och strimlade
2 msk socker
2 msk champagnevinäger


Senapskräm
Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Stekt lök
Stek löken i en panna med lite rapsolja så den börjar mjukna och börjar få lite färg. På med socker, vinäger och smaka av med salt.

Hamburgare
Blanda färsen och kicka i dijon, forma färsen med lätta fingrar till fyra snygga burgare. Blanda färsen så lite så möjligt så den inte blir kompakt. Stek den i lite rapsolja på hög värme till önskad stekgrad, salta och svartpeppra, på med osten och låt den smälta. Rosta bröden och arrangera sen burgarna med dina tillbehör. Kanon!