Recepten är för 4 personer

Inkokt vit sparris, Kalixlöjrom, hasselnötter, dill och hollandaisesås

Inkokt vit sparris
12 vita sparrisar AA
5 citroner, juice och zest
1 liter vatten
20g salt
10g socker

Hollandaisesås
200 g skirat normal saltat smör?
3 äggulor?
1 citron?

150g Kalixlöjrom
1 msk rostade hackade hasselnötter
4 dillkvistar

Inkokta vita sparrisar
Rör ihop citron, vatten, salt och socker i en kastrull. Skala den vita sparrisen noga runt om. Lägg i sparrisen i kastrullen och täck med lock. Sjud upp lagen och sparrisen försiktigt, den ska inte koka men hålla sig precis under 100grader. När sparrisen är lagom mjuk med ett litet crunch kvar så är den klar, tar ca 7-10 minuter beroende på sparrisstorlek. Om du inte ska använda all sparris på en gång så går det jätte bra att förvara sparrisen i sin lag i kylen.

Hollandaisesås
Skira smöret.? Vispa äggulorna med lite vatten till 80 grader. Viktigt att smöret och äggen är lika varma.? Vispa i smöret i fin stråle till en början och öka succesivt. Avsluta med citronjuice och salt.

Lägg upp sparrisen, toppa med en klick hollandaisesås, löjrom, strössla på hasselnötter och lägg på fina små dillvipor

 
Sojastekt sparris, rå lax, yuzu, sesam och misomajonnäs

Misomajonnäs
3dl majonnäs
1 msk misopaste
1 msk yuzujuice

300g lax av god kvalitet
2 msk yuzujuice

Ca 250 g grön sparris, ansad
25g babyspenat
100g smör
½ dl soja

1msk rostade sesamfrön
1 ask smörgåskrasse
Rapsolja
Salt

Misomajonnäs
Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med salt.

Skiva laxen så tunt du kan, lägg ut den på ett fat eller fyra tallrikar, rippla på yuzujuice och salta. Låt laxen ligga och suga åt sig av yuzun medan vi steker sparrisen.

Stek sparrisen i rapsolja och salt. Ta av den och skär den snyggt på snedden. Bryn smöret i pannan under tiden och häll i sojan. Vänd sen ner sparrisen och spenat i smöret.

Fördela ut sparrisen och spenaten på laxen, häll på det sojabrynta smöret, dutta på lite misomajonnäs här och där, strössla på sesamfrön och klipp över smörgåskrasse, hugg in!


Soppa på vit och grön sparris, pilgrimsmusslor, ramslök och äpple

Soppan
Ca 500g sparris, nerskuren i mindre bitar
50g spenat
2 dl vittvin
6 dl kycklingbuljong
3 dl Grädde
5 kvistar Timjan
10 blad Ramslök
2 msk Champagnevinäger

8 pilgrimsmusslor
1 Äpple
4 msk yoghurt
10 kvistar körvel
Rapsolja
Salt

Soppan
Häll alla ingredienserna i större kastrull, koka upp och sjud tills sparrisen är mjuk, 15-20 minuter. Ha upp allt i en mixer och mixa järnet tills soppa är helt slät, grön och luftig. Smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger.

Stek pilgrimsmusslorna lätt på varje sida med lite rapsolja, salta och dela på dem snyggt.
Finhacka äpplet. Arrangera yoghurt, äpple, pilgrimsmusslor och små körvelvippor i djupa tallrikar och häll soppa på.

Njut!