Tack för maten – Triss i mackor

Recepten är för 4 personer

Fattig riddare med odlad svamp, färskost och parmesan
600g odlad svamp, ansad och nerskuren i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, finhackad
4 salladslökar, strimlade
1msk hackad färsk persilja
1 tsk tryffelolja
1 citron
4 skivor surdegsbröd
2 ägg
2 dl grädde
50g parmesan
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Smör

Stek en tredjedel av svampen i en panna med hälften av salladslöken och vitlöken, salta och svartpeppra. Låt svampen svalna och hacka ner den i små bitar, blanda med färskost, riv i halva parmesanen, riv ner citronzest, droppa i tryffeloljan, smaka av med salt och svartpeppar. Bre färskosten på bröden och lägg dem så det blir två dubbelmackor. Vispa ihop ägg och grädde, doppa mackorna i äggblandningen. Stek dubbelmackorna i en panna så det blir härligt gyllene runt om. Stek resten av svampen och salladslöken i en panna med lite rapsolja och en klick smör. Stek svampen tills den slutat spotta och fräsa, släng på persilja, pressa i lite citron och salta. Dela mackorna på mitten och servera med nystekt svamp och riv över resten av parmesanen.

 
Croque monsieur
8 skivor surdegsbröd
God lagrad ost
God rökt skinka
Dijon senap
2 tomater, skivade
Smör
2 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk champagnevinäger
Salt

Bred surdegsskivorna med lagom med dijon, fördela ut ost och skinka så att det täcker brödskivan. Fördela ut tomater, lägg ihop mackorna så det blir 4 dubbelmackor, bre smör på utsidan. Gratinera mackorna i en mackgrill eller kör mackorna i ugnen.

Rör ihop majonnäs, vitlök och champagnevinäger. Smaka av med salt. Servera vitlöksmajonnäsen till dina ny gratinerade mackor om du vill.

Bookmaker med pepparstekt oxfilé, dijonaise, pepparrot och syrad lök

Dijonaise
3 äggulor
1 msk champagnevinäger
2 msk dijon
3 dl rapsolja

Syrad rödlök
1 Rödlök, skalad
2 msk Champagnevinäger
Salt

2 skivor surdegsbröd
600g oxfilé
4 äggulor
2 Avokado, skivade
50 g Spenat
2 Tomater, skivade
2 msk picklade senapsfrön
2 msk ny riven Pepparrot
Pepparmix
Salt

Dijonaise
Mixa äggulor, champagnevinäger och dijon i en matberedare, Droppa försiktigt i rapsolja under mixning och smaka av med salt.

Syrad rödlök
Skär rödlöken i tunna ringar. Lägg löken i en bunke och på med salt och champgnevinäger.

Salta och peppra oxfilé snyggt runt om, kör sen in den i ugnen på 120 grader och ta ut den på din önskade stekgrad. Låt oxfilén vila och skära upp den i 8 snygga skivor.

Rosta bröden och arrangera sen snyggt din bookmaker med dijonaise, tomater, avokado, spenat, syrad lök, picklade senapsfrön, oxfilé, äggula och nyriven pepparrot.