RÅDJURSBURGARE
Stuvad svamp, rotfruktscrudité och portvinskoktk rödlök

Portvinskokt rödlök
2 rödlökar, strimlad
2 dl portvin
1 dl balsamvinäger
2 msk socker
1 msk repad timjan

Stuvad svamp
300g ansad svamp, nerskuren i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
3 dl grädde
1 msk repad timjan
1 msk hackad persilja
Maizena

Rotfruktscrudité
3 msk champagnevinäger
2 msk olivolja
2 citroner, zest och juice
1 msk socker
1 gul morot, skalad och längdskivad
1 orange morot, skalad och längdskivad
1/2 gurka, längdskivad
1 palsternacka, skalad och längdskivad

500g rådjurskött nerskuret i mindre bitar
100g grisspäck, tärnat
1 msk dijon
2 tsk Nymalen svartpeppar
1 msk repad timjan

8 goda hamburgerbröd
Rapsolja och smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Portvinskokt rödlök
Koka ihop alla ingredienserna tills löken är mjuk och klibbig, salta.

Stuvad svamp
Stek svamp och lök i en kastrull med olja och en klick smör. Salta och svartpeppra. På med grädde, timjan och persilja, koka ihop allt till en fin krämig stuvning. Red med maizena om det behövs.

Rotfruktscrudité
Blanda alla ingredienser i en bunke och låt det stå och dra.

Burgarna
Mal rådjursköttet och späcket. Blanda ihop, köttet med dijon, svartpeppar och timjan. Blanda och forma färsen med lätta fingrar till åtta burgare. Grilla eller stek dem genomstekta. Bygg åtta snygga burgare med nyrostat bröd, crudité, portvinskokt lök och svampstuvningen.

LÖVBIFF
Älg, mozzarella, tomater, vitlökssmör och smutsigpotatis

600g tomater i olika färger och storlekar
2 buffelmozzarella
2 msk strimlad basilika
2 msk olivolja
2 msk champagnevinäger

200g osaltat smör
2 vitlöksklyftor, finhackade

800g kokt kulpotatis
4 msk tapenade

4 bitar älg innanlår ca800g, bankade
Salt och nymalen svartpeppar
Rapsolja och smör till stekning

Skär tomaterna i olika bitar, några på längden, några kvartar och några skivor. Riv mozzarellan i mindre bitar och blanda ihop den med tomaterna, basilika, olivolja, vinäger och smaka av med svartpeppar och salt.

Bryn smöret och släng i vitlöken strax innan de börjar bli klart, lyft smöret åt sidan och akta så det inte kokar över.

Stek potatisen med olja i en panna, klicka i tapenaden, stek alltsammans till det börjar bli torrt och tapenaden fastnat på potatisen, klicka i smör på slutet och salta.

Salta och peppra älgbitarna. Stek dem till önskad stekgrad, servera med den smutsiga potatisen, tomatsalladen och det brynta smöret.