Det är vårkänslor på salongen. Visst visas en och annan galen konceptbil med fantasifulla lösningar, färger och former, men årets salong skulle likväl kunna vara en riktig bilhall där bilarna går att beställa hem direkt till gararageuppfarten.

Förra året gick elbilar som en röd tråd genom allas montrar. Självklart finns miljö, koldioxid och gröna idéer kvar även i år. Flera nya snåla motorer, där koldioxidutsläppen allt oftare hamnar under 100 gram per kilometer. Men det är fokus på "riktiga" bilar, färdiga för bilhallarna.

Viktig för Sverige är självklart nya Volvo V40 som nu ger sig in i den tuffa golfklassen och genast får sällskap av Audi A3, bara några montrar längre bort. Volvo V40 tar märket till ett nytt segment och är först i världen med att erbjuda krockkudde för fotgängare. Ja, ni läste rätt. En krockkudde som skjuter upp alldeles under vindrutan vid en kollision med en fotgängare och täcker in vindrutan och sidopelarna för att minska skadorna.

Artikelbild

En annan svensk storsäljare, Kia Cee'd, kommer med nästa generation och visar samtidigt kombiversionen. Bilen ser djärv ut och har sneda, lite elaka lyktor som ramar in motorhuven. Även inredningen känns gedigen och andas kvalitet.

Självklart visar alla sina snålaste motorer, men för att få se motorstinna bilar, med allt annat än koldioxidutsläpp i åtanke, bjuder Ferrari på en V12 i snyggt utförande. Ögongodis och röd dröm för många.

Under de tio dagar som salongen har öppet (8-18 mars) förväntas över 700 000 besökare ta del av de 180 världs- och europapremiärer som presenteras av 260 utställare.

Helena Lundberg/TT Spektra

Artikelbild

Nyheter Genève 2012

Volvo V40

Säker med skandinavisk lyx. Volvo V40 ger sig in i den tuffa golfklassen med hög säkerhet som lockbete. Eller vad sägs om första bilen i världen med en fotgängarkrockkudde? Bilen har även nödbromsningssystemet Volvo City Safety som standard och knäkrockkudde för föraren. V40 lanseras efter sommaren och en T3 bensin med 150 hästkrafter kostar från 225 000 kronor.

Åtta motoralternativ, med fem bensinare och tre dieslar med som lägst 94 gram per kilometer, och upp till T5 bensin med 254 hästkrafter finns att välja mellan.

Det koreanska fröet (seed) Cee'd såddes 2007 och blev en succé för Kia, framför allt i Sverige. Nya Cee'd har tuffat till sig med fräcka, långa lyktor som ramar in motorhuven. Den har blivit längre och lägre, men också smalare. Fokus ligger så klart på snålare motorer. Till Sverige kommer tre dieslar och en bensin med som lägst 97 gram koldioxid per kilometer. Cee'd får som första Kia en sexväxlad dubbelkopplingslåda.

Funktionell för familjen. Ford B-Max öppnar med skjutdörr, och notera, ingen mittstolpe, vilket gör bilen luftig trots att den är kompakt. Även motorn är kompakt, en 1,0-liters trecylindrig motor ger snål körning. B-Max är större än en Fiesta, men mindre än en C-Max och kommer till Sverige efter sommaren med pris kring 150 000 kronor. Snålaste motorn, en diesel med 75 hästkrafter får ett koldioxidutsläpp på 109 gram per kilometer, men ingen av övriga motorer släpper ut mer än 114 gram.

Peugeots nya formspråk är sportig elegans och först ut är snåla småbilen Peugeot 208. Ingen av de fem dieslarna har ett koldioxidutsläpp på mer än 99 gram per kilometer, med lägst 87 gram, vilket är helt rätt i tiden. Samtidigt lanseras också en helt ny, trecylindrig bensinfamilj med motorer på mellan 1,0 och 1,2-liter vilket ger snål körning.

Bilen har blivit stiligare och fått ett helt nytt utseende med spetsiga lyktor och glimrande grill. Exklusiv och tuff. 208 är sju centimeter kortare än nuvarande 206, men har ändå mer bagage- och benutrymme. Även interiören är ny med mindre, sportigare ratt. Nu slopas också cd-spelare till förmån för den allra senaste teknologin för den moderna föraren.

En Audi ska se ut som en Audi och nya A3 är absolut inget undantag. Vassare, kanske lite tuffare, men Audis stora branta grill där spetsiga lyktor ramar in kommer att kännas igen i backspegeln. Baken har drag av A1 och runt hela bilen följer en tydlig mittlinje som håller ihop designen. Inredningen är ny, men även här känns Audi-dragen igen. Nya A3 har bantat 80 kilo för att bli lättare och kraftfullare.

A3 lanseras efter sommaren och 1,4-liters TFSI bensin börjar på 210 500 kronor.

När vintern närmar sig kommer nya Honda CR-V lanseras i Sverige och göra skogsturerna bekväma. Modellen har fått ett lite mer aggressivt utseende jämfört med föregångaren. Fronten är fräckare med långt uppdragna spetsiga lyktor som förenas i grillen. Bilen kommer både som fyrhjuls- och tvåhjulsdrift.

Lilla Fiat 500 har blivit stor och lagt till ett L i namnet för "Large". Femdörrars med hög takhöjd för att få kombikänsla hos den lilla kultbilen. Bilen får redan befintliga motorer med tvåcylindrig 1,0-liters motor med 85 hästkrafter, en 1,4 liters bensin med 77 eller 105 hästkrafter och en 1,3-liters diesel med 75 eller 95 hästkrafter. Efter sommaren lanseras lill-kombin.

Förena småbil med stadsjeep och du får en Opel Mokka. Kompakt och knubbig med terrängdetaljer som hasplåtar och förstärkta hjulhus. Perfekt för storstadsparet som inte vill parkera en stor stadsjeep, men ändå göra skogsutflykter på helgerna. Bilen kommer i början av nästa år och går att få både fyrhjulsdriven som framhjulsdriven.

Tolv cylindrar är en självklarhet för Ferrari och 730 hästkrafter är vad som kommer ur 6,3-liters motorn. Det gör den till märkets hittills snabbaste med ett hundrameterslopp på endast 3,1 sekunder. Förutom imponerande motorfakta är den en ögonfröjd med mjukt böljande linjer på sidorna och spetsiga lyktor som tindrar likt diamanter.

När höstrusket närmar sig lanseras nya Mitsubishi Outlander. Bilen har genomgått en kraftig make-over med ny, mjuk och snäll design. Bilen går att få sjusitsig och kommer med en bensinmotor, 2,0-liter och 150 hästkrafter och en diesel, 2,2-liters med 150 hästkrafter. Båda går att få fyrhjuls- och tvåhjulsdrivna.

Mitsubishi satsar också på miljö och Outlander kommer som laddhybrid nästa år.

Om du använder alla 700 hästkrafterna och fixar 0-100 på 2,9 sekunder sekunder får du en mycket snabb hårblås. Supersportbilen Lamborghini Aventador kommer nu taklös för den som behöver lite extra drag till sommaren.

1 200 hästkrafter och ett makalöst vridmoment på 1 500 newtonmeter ger världens snabbaste cabriolet när Bugatti Veyron tar av taket för Grand Sport Vitesse. 8,0-liters motor med W16-motor och fyra turboaggregat fixar en topphastighet på 360 kilometer i timmen. Håll i hatten!