Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia
Världen

Moskva: Regimkritiska medier släcks

Regimkritiska medier i den ryska huvudstaden Moskva har släckts. Samtidigt demonstrerar tusentals mot president Vladimir Putins styre. De kräver nyval och en ny president.

Protestledarna har publicerat bilder på internet som visar hur aktivister inställer sig för obligatoriska förhör hos myndigheterna.

-Folk kommer att komma till protesten ändå. Jag förstår inte varför myndigheterna försöker bekämpa protesterna med våld, sade oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov till radiostationen Moscow Echo.

Men samtidigt som protesterna började släcktes radiostationens webbsida ner, i likhet med Dozjd TV:s och oppositionstidningen Novaja Gazetas webbsidor. Dozjd TV uppgav att problemet orsakats av en cyberattack från okänt håll.

Oppositionsledare anklagade ungdomsgrupper som stödjer president Vladimir Putin för att ha genomfört attackerna mot regimkritiska medier, med Kremls tysta godkännande. Statskontrollerade medier verkade fungera utan problem.

President Vladimir Putin säger att han inte kommer att låta Ryssland försvagas av sociala oroligheter samtidigt som tiotusentals demonstrerar i Moskva mot hans tredje mandatperiod.

-Vi kan inte acceptera någonting som försvagar vårt land eller splittrar samhället, sade Putin i ett tv-sänt uttalande, enligt AFP.
-Vi kan inte tolerera beslut och handlingar som kan leda till sociala och ekonomiska slag.

Uppfattningarna om antalet deltagare går isär. Polisen bekräftar omkring 18 000 deltagare, medan organisatörer sätter siffran till 50 000, och aktivisten Sergej Udaltsov - som trotsat en kallelse till polisförhör för att närvara vid demonstrationen - uppskattar antalet till 100 000, enligt Interfax.

Demonstranterna tågade genom Moskva för att kräva nyval och en ny president, uppger brittiska BBC. Myndigheter i Moskva har gett tillstånd för upp till 50 000 personer att delta i dagens marsch, som sammanfaller med den patriotiska Rysslandsdagen, till minne av landets självständighetsförklaring från det sovjetiska styret 1990, enligt AFP.

Enligt organisatörerna ligger siffran just nu på 20 000 demonstranter, men fler väntas ansluta under dagen.

Moskvas poliskår har meddelat att 12 000 kravallpoliser och soldater kommer att patrullera gatorna under demonstrationen.

Protesten kommer dagen efter det att polis genomsökte flera namnkunniga protestledares hem, däribland oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj.

President Vladimir Putin antog i förra veckan en ny lag, som innebär höjda böter för dem som genomför protestaktioner utan tillstånd.

Demonstrationen i dag är den första sedan Putin tillträdde sin tredje mandatperiod som president, efter kritiserade val i mars och anklagelser om valfusk i parlamentsvalet i december.

Polisens genomsökning av protestledarnas bostäder är "ett oroväckande tecken" och kan tyda på att de kommer att åtalas, säger en rysk advokat till nyhetsbyrån Interfax.

-Fram tills nu har våra klienter haft vittnesstatus. Under gällande lagstiftning kan vittnens hem inte genomsökas och på grund av detta kan vi inte utesluta att de kan komma att bli brottsmisstänkta, sade advokaten Nikolaj Polozov.

Under polisräderna, som bland annat omfattade aktivisten Sergej Udaltsov och oppositionspolitikern Ilja Jasjin, beslagtogs stora mängder regeringskritisk litteratur, listor på aktivister och över en miljon euro i kontanter, uppger Interfax.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Mer från Världen

Ryskflaggade militärfordon i Ukraina

Världen Situationen i östra Ukraina spetsas till allt mer. Bepansrade fordon med rysk flagg har kört in i såväl Kramatorsk som Slovjansk.Flera ukrainska militärfordon har tagits över av separatister.

Syriska stridsvagnar i Jordanien

Världen Jordanskt stridsflyg förstörde ett antal syriska stridsvagnar som försökte ta sig in över den jordanska gränsen i dag, enligt militära källor. Syrien förnekar dock att de beskjutna fordonen tillhörde den syriska armén.(TT)

Ytterligare domar mot Mursianhängare

Världen En egyptisk domstol har dömt ytterligare 119 personer som påstås vara anhängare till den störtade presidenten Muhammad Mursi. De döms till tre års fängelse för att ha protesterat mot avsättandet av Mursi.(TT)

Krigsdebatt i EU-parlamentet

Världen Med otaliga referenser till växande nationalism, populism och den pågående krisen i Ukraina debatterade EU-parlamentet i Strasbourg i dag konsekvenserna av första världskriget, 100 år efter dess utbrott.(TT)

Många saknas efter stor färjeolycka

Världen Uppemot 300 personer saknas fortfarande efter färjeolyckan utanför Sydkorea. Många befaras ha blivit kvar i den sjunkande färjan.

Viktig oljestad i rebellernas händer

Världen Regimen i Sydsudan medger nu att rebeller återigen tagit över kontrollen över den viktiga oljestaden Benitu. Enligt en militärtalesman gick förre vicepresidenten Riek Machars styrkor in i staden i går, skriver AFP.(TT)

Nigeria: Föräldrar vädjar om hjälp

Världen Förtvivlade föräldrar till det 100-tal flickor som rövats bort från en gymnasieskola i Chibok-området i Nigeria vädjar till myndigheterna om att få ett slut på "mardrömmen". Hela staden sörjer, säger en pappa.(TT)

Skidåkare omkom på fjälltur i Norge

Världen Fyra skidåkare, som saknats efter ett snöskred i Sunndalsfjellen i Norge sedan i måndags, har hittats omkomna. De fyra, samtliga män i 20-30-årsåldern, var vana skidåkare enligt norska TV2.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6058741,12