Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 24 april, Namnsdag: Vega
Världen

Moskva: Regimkritiska medier släcks

Regimkritiska medier i den ryska huvudstaden Moskva har släckts. Samtidigt demonstrerar tusentals mot president Vladimir Putins styre. De kräver nyval och en ny president.

Protestledarna har publicerat bilder på internet som visar hur aktivister inställer sig för obligatoriska förhör hos myndigheterna.

-Folk kommer att komma till protesten ändå. Jag förstår inte varför myndigheterna försöker bekämpa protesterna med våld, sade oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov till radiostationen Moscow Echo.

Men samtidigt som protesterna började släcktes radiostationens webbsida ner, i likhet med Dozjd TV:s och oppositionstidningen Novaja Gazetas webbsidor. Dozjd TV uppgav att problemet orsakats av en cyberattack från okänt håll.

Oppositionsledare anklagade ungdomsgrupper som stödjer president Vladimir Putin för att ha genomfört attackerna mot regimkritiska medier, med Kremls tysta godkännande. Statskontrollerade medier verkade fungera utan problem.

President Vladimir Putin säger att han inte kommer att låta Ryssland försvagas av sociala oroligheter samtidigt som tiotusentals demonstrerar i Moskva mot hans tredje mandatperiod.

-Vi kan inte acceptera någonting som försvagar vårt land eller splittrar samhället, sade Putin i ett tv-sänt uttalande, enligt AFP.
-Vi kan inte tolerera beslut och handlingar som kan leda till sociala och ekonomiska slag.

Uppfattningarna om antalet deltagare går isär. Polisen bekräftar omkring 18 000 deltagare, medan organisatörer sätter siffran till 50 000, och aktivisten Sergej Udaltsov - som trotsat en kallelse till polisförhör för att närvara vid demonstrationen - uppskattar antalet till 100 000, enligt Interfax.

Demonstranterna tågade genom Moskva för att kräva nyval och en ny president, uppger brittiska BBC. Myndigheter i Moskva har gett tillstånd för upp till 50 000 personer att delta i dagens marsch, som sammanfaller med den patriotiska Rysslandsdagen, till minne av landets självständighetsförklaring från det sovjetiska styret 1990, enligt AFP.

Enligt organisatörerna ligger siffran just nu på 20 000 demonstranter, men fler väntas ansluta under dagen.

Moskvas poliskår har meddelat att 12 000 kravallpoliser och soldater kommer att patrullera gatorna under demonstrationen.

Protesten kommer dagen efter det att polis genomsökte flera namnkunniga protestledares hem, däribland oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj.

President Vladimir Putin antog i förra veckan en ny lag, som innebär höjda böter för dem som genomför protestaktioner utan tillstånd.

Demonstrationen i dag är den första sedan Putin tillträdde sin tredje mandatperiod som president, efter kritiserade val i mars och anklagelser om valfusk i parlamentsvalet i december.

Polisens genomsökning av protestledarnas bostäder är "ett oroväckande tecken" och kan tyda på att de kommer att åtalas, säger en rysk advokat till nyhetsbyrån Interfax.

-Fram tills nu har våra klienter haft vittnesstatus. Under gällande lagstiftning kan vittnens hem inte genomsökas och på grund av detta kan vi inte utesluta att de kan komma att bli brottsmisstänkta, sade advokaten Nikolaj Polozov.

Under polisräderna, som bland annat omfattade aktivisten Sergej Udaltsov och oppositionspolitikern Ilja Jasjin, beslagtogs stora mängder regeringskritisk litteratur, listor på aktivister och över en miljon euro i kontanter, uppger Interfax.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Mer från Världen

Ryskt flyg fick britter att rycka ut

Världen Ryskt militärflyg som närmade sig norra Skottland fick brittiska Royal Air Force att rycka ut med två Eurofighter Typhoon i går. Flygvapnet kunde identifiera planet som svängde innan det kom in i brittiskt luftrum.(TT)

Dödlig bilbomb i Kenya

Världen Minst fyra människor, varav två poliser, dödades i dag när en bilbomb exploderade utanför en polisstation i Kenyas huvudstad Nairobi, uppger landets inrikesdepartement. Det är okänt vem som ligger bakom attacken.(TT)

Manning numera officiellt Chelsea

Världen Den tidigare soldaten Bradley Manning, som dömts till ett 35-årigt fängelsestraff i USA för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks, kan nu officiellt kalla sig Chelsea i förnamn.(TT)

Förödande tågolycka i Kongo-Kinshasa

Världen Minst 57 människor miste livet när ett tåg spårade ur i närheten av staden Likasi i den kopparrika Katanga-regionen i Kongo-Kinshasa i dag. Dödssiffran riskerar att stiga med rapporter om över 100 kroppar.(TT)

Palestinskt avtal möts med skepsis

Världen De två största palestinska organisationerna, Hamas och PLO, har kommit överens om ett försoningsavtal.. Men avtalet möts med misstro bland befolkningen, och ilska från Israel.

Turkiet beklagar armeniskt massmord

Världen För första gången uttrycker en turkisk premiärminister sitt beklagande över massakrer på armenier av ottomanska soldater som inträffade under första världskriget.(TT)

Ukrainska styrkor "befriar" stad

Världen Ukrainska styrkor har "befriat" staden Svjatogorsk i östra Ukraina från proryska separatister. Det finns dock inga rapporter sedan tidigare om separatister i staden.

Separatist: Gripen journalist "gäst"

Världen De proryska separatisterna i ukrainska Slovjansk bekräftar att de har gripit den amerikanske journalisten Simon Ostrovsky. "Han är inte en gisslan utan vår gäst", säger en ledare.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@6058741,12