Jag vill inte hamna pÄ botten igen

Jag vill inte bli av med min kurator, för jag klarar inte av att börja om med en ny relation. Jag vill kunna veta att vi kan jobba som ett team mot förbÀttring i slutenvÄrden för att personalen kÀnner mig, skriver en patient.

En individ som Àr fungerande tack vare en bra relation i öppenvÄrden, kan försÀmras till den grad att hen hamnar inom den psykiatriska slutenvÄrden och har en lÄng vÀg tillbaka till ett fungerande liv igen, menar insÀndarskribenten.

En individ som Àr fungerande tack vare en bra relation i öppenvÄrden, kan försÀmras till den grad att hen hamnar inom den psykiatriska slutenvÄrden och har en lÄng vÀg tillbaka till ett fungerande liv igen, menar insÀndarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2024-05-04 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ nyhetsartikeln "Uppgifter: 25 anstÀllda ska bort frÄn psykiatriska kliniken" (3/5) och debattartikeln "31 lÀkare slÄr larm: "Kan inte garantera patientsÀkerheten" (25/4):

Den 28 februari kom Region Östergötland med beskedet att 900 vĂ„rdpersonal ska varslas. TĂ€nk dig att du Ă€r en individ som Ă€r beroende av trygga relationer i vĂ„rden för att klara vardagen. Vad hĂ€nder dĂ„ om din kurator varslas? Hur ska vĂ„rden hinna med alla de personer som nu stĂ„r utan stöd i en situation av ett redan anstrĂ€ngt ekonomiskt lĂ€ge? Vad hĂ€nder nĂ€r en person som Ă€r i behov av en trygg person tas ifrĂ„n det? Svaret Ă€r att det inte kommer bli bra. Det Ă€r dĂ€rför patienternas perspektiv mĂ„ste tĂ€nkas pĂ„ innan man varslar.

Inom vÄrden, sÀrskilt den psykiatriska, Àr relationsbyggande en grundpelare för att patienten ska kÀnna sig trygg sÄ att det gÄr att jobba pÄ en förbÀttring. Om dÄ personalen som patienten kÀnner sig trygg med varslas kommer utvecklingen mot en förbÀttring att avstanna eller backa. Detta förtroende kommer att ta lÄng tid, mycket resurser och mÀngder av anspÀnning för den individ som redan inte mÄr bra att bygga upp igen. En individ som Àr fungerande tack vare en bra relation i öppenvÄrden, kan försÀmras till den grad att hen hamnar inom den psykiatriska slutenvÄrden och har en lÄng vÀg tillbaka till ett fungerande liv igen.

Den psykiska ohÀlsan kommer öka nÀr personer förlorar sitt skyddsnÀt, det Àr ett faktum. Detta kommer leda till att fler personer kommer att hamna inom den psykiatriska slutenvÄrden. Om det dÄ varslas personer frÄn slutenvÄrden sÄ kommer det att finnas mindre resurser i och med fÀrre personal, vilket kommer leda till högre arbetsbelastning med mindre stöttning och minskad effektivitet vid inlÀggningar. Det kommer ta lÀngre tid att mÄ bÀttre. Detta kommer leda till att patienter försÀmras fortare efter inlÀggning och blir mer Äterkommande inom slutenvÄrden. Detta Àr ohÄllbart, bÄde för patienter och personal, och dÀrför behövs det anstÀllas ny personal som ersÀtter den som blev varslad. Detta kommer bli dyrt och i slutÀndan kommer det inte att bli nÄgon ekonomisk vinst, utan bara lidande. Om det sparas lite pengar, Àr det verkligen vÀrt nÀr mÀnniskoliv kommer att offras?

Jag vill inte bli av med min kurator, för jag klarar inte av att börja om med en ny relation. Jag vill kunna veta att vi kan jobba som ett team mot förbÀttring i slutenvÄrden för att personalen kÀnner mig. Jag vill inte hamna pÄ den absoluta botten igen. Det Àr dÀrför som patienternas perspektiv mÄste rÀknas in innan man varslar.