Kursen "Projekt och företagande" på 50 timmar är en del av hantverksutbildningen på Dackeskolan. Läraren som har hand om den teoretiska delarna heter Lars-Olof Larsson och Anders Wanhainen håller i de praktiska delarna på träprogrammet.
Eleverna får lära sig alla funktionerna i ett modernt företag. De utser en verkställande direktör, ekonomiansvarig och ansvarig aför marknadsföring och försäljning. De kostnadsberäknar produkterna och marknadsför dem under realistiska former. Det finns 13 UF-företag bara på Dackeskolan, berättar Lars-Olof Larsson.
Corren gjorde ett besök i snickeriverkstaden i torsdags när de unga företagarna lade sista handen vid sina produkter. Robert Johansson, Kiruna, är den mest långväga eleven på Dackeskolans hantverksprogram. Robert och Oskar Sundström, Mjölby, tillverkar supskåp i furu.
- Vi kan erbjuda skåpen i björk också, säger Oskar och drar med handen över den väl slipade ytan. Robert Johanssons familj driver ett snickeriföretag i Kiruna och det är troligt att Robert fortsätter i familjeföretaget. Anders Wanhainen berättar att Robert hade med sig en del praktiska yrkeserfarenheter hemifrån.
- Den del som handlar om skrivbordsjobb är ganska svår utan det är tillverkningen av skåpen som Oskar och jag tycker är kul, säger Robert.
- Det är viktigt att få en inblick i företagandets alla delar även om man inte blir egen företagare senare, säger Lars-Olof Larsson.
Grabbarna tog 200 kronor för skåpen i trä och en hundralapp för dem i bok vid söndagens mässa på Norrgårdens utbildningscentrum. Robert och Oskar rapporterade en något trög start på försäljningen men då hade mässan bara varit öppen någon timme.
Söndagens mässa innehåll en del annat också. Lokala småföretag hade särskilda mässerbjudanden och det hölls seminarier om kommunens kvalificerade yrkesutbildningar som guld, kyl- och ventilation, tågförarutbildning samt geografisk IT.
Och så kunde besökarna få sig lite julstämning till livs i form av kaffe, lussekatter och pepparkakor.