Ingen vill bygga i Nykil

Bergvallavägen, Bergvallaslingan och Bergvallastigen. . . Vid de här tre nya gatorna i Nykil har 27 småhustomter varit byggklara i snart två år.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2013-11-08 06:30

El, vatten och avlopp är anslutet till tomtgränserna, gatorna är asfalterade och gatubelysningen på plats, liksom en helt ny lekplats. Ändå har ingen nappat och börjat bygga här.

Inget fel alls!

Vad är det för fel på Nykil? En helt vanlig förmiddag ställde vi den aningen provocerande frågan till några Nykilsbor med ärende till affären. En efter en droppar kunderna in till Handlar´n.

– Det är inget fel alls på Nykil!

Blir svaret från alla vi träffar. Och man kan ana att frågan känns smått förolämpande. De bor ju här – och trivs jättebra med det! Och tycker att de drygt trehundra som är bofasta i Nykil borde kunna bli några fler.

Bredda marknadsföringen

Annelie Kindstrand packar snabbt ner sina varor i plastkassen och följer med oss bort till Bergvallavägen.

– Om bara någon börjar bygga här, så skulle andra följa efter. Jag har ringt kommunen och påpekat att det borde finnas en skylt uppe vid riksvägen så att folk får veta att dessa tomter existerar. Nykil är ett fullt fungerande samhälle, men ändå litet av en sovstad. Ingen kommer hit av en slump.

– Kommunens marknadsföring måste bli mycket bredare. Det räcker inte med en artikel i kommunens tidning Dialog, som väl dessutom bara stod i den del som gick ut till oss i Nykil. Det är ju inte vi som behöver läsa om tomterna utan andra som kan tänkas flytta hit.

Anneli Kindstrand studerar i Göteborg på distans, men har tidigare pendlat in till Linköping.

– Det var inga problem. Och Nykil är en lagom stor ort. Här finns en bra skola och äldreomsorg. Vi tänker inte flytta, säger hon.

Och 8-åriga dottern Clara Ejeskog trivs i skolan och har sina kompisar i Nykil.

– Det är jättebra här, säger hon.

Anlita ett husföretag

Dag Thörnholm, som jobbat på Kommunlantmäteriet i Linköping i drygt fyra decennier, kom till Nykil 1961 när hans pappa köpte ortens gamla lanthandel. Fadern drev den till sin död tio år senare, då familjen sålde affären. Att vara lanthandlare lockade aldrig Dag Thörnholm, men han har byggt sig ett hus i Nykil och blivit orten trogen. Och två av tre barn har stannat kvar här. Han är kritisk till att kommunen inte marknadsför de nya tomterna bättre.

– Kommunen borde se till att ett byggföretag eller husföretag får den första tomten, så byggnationen kommer igång. Sedan följer fler efter. Här är vackert med mycket fin natur, tar han som ytterligare skäl till att fler borde upptäcka Nykil.

Solveig Fredriksson, som också bott i Nykil sedan början av 1960-talet, är på väg att betala sina varor.

– Glöm inte att säga att vi har en bra affär också, påpekar hon.

Hoppas på fler

Halal Becerovic, Nykils lanthandlare sedan åtta år, skiner upp av berömmet. Han tror att det är den ekonomiska krisen som gör att ingen köpt någon av småhustomterna.

– Folk vågar inte ta så stora lån som krävs för att bygga. Men om fler flyttade till Nykil skulle det vara bra för hela samhället och även för mig. Då kanske jag skulle ha råd att ha en anställd.

Halal Becerovic pendlar varje dag (utom söndagar) från Linköping till Nykil.

– Det är bäst så, eftersom jag har mina grossister i Linköping och handlar av dem varje morgon innan jag åker hit. Det skulle bli mer komplicerat att få hem varor om jag bodde i Nykil, säger han.

Handlar Nykilsborna tillräckligt mycket för att affären ska överleva?

– Ja, Nykilsborna är jättesnälla fast lönsamheten ligger på gränsen. Men vad skulle jag göra utan den? Ingen anställer någon som fyllt 60 år. Jag trivs här och kommer att hålla på så länge jag orkar, försäkrar Halil Becerovic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!