Två män i snyggt skurna kostymer, ständigt med en cigarett i handen, en fru som hamnar i kläm och en förbjuden känsla som inte går att hindra. Klipp. Två moderna unga män i en stilmedveten lägenhet. Ett sviket förtroende som knäcker ett förhållande. Två berättelser möter genom snygga övergångar varandra, och historiens samvete manar till eftertanke. Vad gör vi med den frihet som andra kämpat för att vi ska kunna åtnjuta?

I "Pride" står kärleken mellan Oliver och Philip i fokus. En kärlek som manifesterar sig olika i de två parallella tidsplan som pjäsen utspelar sig i. Dels på 1960-talet då deras kärlek måste döljas, dels i nutiden då friheten är större.

Kritikerrosad

Manusförfattaren Alexi Kaye Campbells ursprungliga version av pjäsen, "The pride", gjorde omedelbar succé när den sattes upp för första gången på Royal Court Theatre i London för två år sedan. Nu tar Stockholms stadsteater, som är officiell partner till Pridefestivalen, pjäsen till den svenska publiken.

Relationsdrama

Det må låta invecklat men är egentligen ganska enkelt. Philip och Oliver är förälskade men livets nyck gör det svårt för dem att leva tillsammans. "Pride" är helt enkelt en pjäs om relationer, komplicerade då som nu.

Noréndrama

Att förlägga premiären till Pridefestivalen har medfört en del bryderier, medger Gerhard Hoberstorfer. Han hoppas att pjäsens universella historia ska locka en bred publik och att intresset inte dalar efter Prideveckan.

"Pride" har premiär den 29 juli och spelas till och med den 2 september.