Hittills har fyra svenskar delgivits misstanke om olovlig fildelning, uppger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Han utesluter inte att det kan bli aktuellt med att fler personer delges misstanke.

Tillslagen skedde i bostäder i Eskilstuna, Eslöv och Malmö. Det gjordes även tillslag hos två internetleverantörer i Solna och på Umeå universitet.

Han säger att vid tillslagen har det gjorts beslag av datorer och servrar.

I Solna gäller tillslaget webbhotellet PRQ:s lokaler där bland andra Wikileaks servrar finns, men enligt Paul Pintér har aktionen inget med Wikileaks att göra.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten gjordes tillslaget efter ett beslut av en svensk åklagare efter belgisk ansökan. Tillslag har gjorts i 14 europeiska länder, bland annat Norge, Belgien och Tyskland.

Utredningen har enligt pressmeddelandet pågått i två år och den har startats och letts av belgisk polis. Misstankarna handlar om olovlig fildelning av filmer i ett större nätverk inom det som kallas "scenen".

Fildelningsnätverket "scenen" är uppbyggt i flera skikt. I toppen finns de som tävlar med varandra för att få tag på upphovsrättsskyddat material och lägga ut det på nätet. Gruppen har en ledare och alla känner varandra via alias på nätet. Den som ger gruppen till exempel en film kallas supplier. Vederbörande får antingen betalt i pengar eller "credz", poäng i den interna topplistan.

I skiktet under finns "topsites". Det är dataservrar, ofta på IT-företag, där materialet lagras och sprids till andra nätverk. Den svenska delen av utredningen är till stor del inriktad mot dessa topsites.

Han säger att brotten som svenskarna misstänks för förmodligen kommer att utredas av belgiska myndigheter.