Händelsen rapporterades först som en kapning av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Senare uppgav Nya Kina att det var fråga om ett bombhot.

Omständigheterna var oklara, men det framgick på söndagskvällen svensk tid att planet hade landat - i Kandahar i Afghanistan.

Planet var på väg mot det omstridda Xinjiang i västra Kina. Det skulle till Xinjiangs huvudstad Ürümqi, men enligt Nya Kina bestämde man att det inte skulle få landa där. Säkerhetsåtgärder vidtogs trots det på stadens flygplats, bland annat hade beväpnad polis kommenderats dit.

En talesman för Afghanistans ambassad i Peking sade efter att ha varit i kontakt med flygbolaget att Kina hade gett order om att planet måste landa i Afghanistan. Något besked om ett bombhot hade inte lämnats enligt ambassaden. Afghanska luftfartsmyndigheter förnekade helt att det skulle ha förekommit hot.

Om händelsen har politiska motiv kan det finnas flera förklaringar:

I Afghanistan har det politiska våldet ökat inför det förestående valet den 20 augusti.

I Xinjiang är motsättningarna stora mellan den uiguriska befolkningen och inflyttade hankineser. Till följd av den kinesiska invandringen är uigurerna numera i minoritet och hävdar att deras rättigheter kränks. Uigurerna är muslimer och talar ett turkiskt språk. I sammanstötningar som inträffade i Xinjiang i juli dödades minst 197 personer - det är det officiella beskedet från kinesiska myndigheter. Exiluigurer uppger betydligt högre tal. Oroligheterna var de värsta i Xinjiang på årtionden.