Den 69-årige ledaren avled i lördags på grund av fysisk och psykisk överbelastning, berättade en gråtande nyhetspresentatör.

Enligt statliga medier efterträds han av sonen Kim Jong-Un.

Sydkoreas militär har satts i högsta beredskap efter beskedet om Kim Jong-Ils död och presidenten har kallat Nationella säkerhetsrådet till extra krismöte, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Nyhetsbyrån Reuters skriver att Sydkoreas militär inte iakttagit någon onormal trupprörelse i Nordkorea efter Kim Jong-Ils död.

Artikelbild

En kvinna skriker ut sin sorg när folkmassor har samlats för att sörja Kim Jong-Ills död

Även på aktiemarknaderna i Asien skapade frånfället av den nordkoreanske ledaren oro, liksom på valutamarknaden där dollarn stärktes i förhållande till de flesta asiatiska valutor.

I Japan tillkallade premiärminister Yoshihiko Noda en krisgrupp.

USA, som inte har några diplomatiska förbindelser med Nordkorea, följer utvecklingen noga. USA:s president Barack Obama har haft telefonkontakt med sin sydkoreanske kollega Lee Myung-Bak för att diskutera vilka följder Kim Jong-Ils död kan få, meddelar Vita huset.

Beskedet kom sent på söndagskvällen USA-tid, men även utrikesminister Hillary Clinton informerades, uppger utrikesdepartementet i Washington, som nu har dragit igång underrättelsemaskineriet med full kraft.

Enligt obduktionen avled Kim Jong-Il av en svår hjärtinfarkt tillsammans med hjärtstopp.

"Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten ", hette det från den nordkoreanska nyhetsbyrån.

Utrikesminister Carl Bildt beskriver en ökad osäkerhet efter Kim Jong-Ils död.

TT: Vad anser du att omvärlden bör göra?

Vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea finns en svensk delegation på fem personer som ingår i NNSC, Neutrala nationernas övervakningskommission. Dess uppgift är att övervaka vapenstilleståndet efter Koreakriget, som slutade 1953 och delade landet med en demilitariserad zon mellan de två koreanska staterna.

Han tror inte att någon sida vill stressa situationen.

Timmarna efter beskedet om Kim Jong-Ils död provsköt Nordkorea på måndagen en kortdistansrobot, rapporterar sydkoreanska medier.

Provskjutningen ska ha ägt rum vid Koreahalvöns östkust. En sydkoreansk myndighetskälla säger till nyhetsbyrån Yonhap att avfyrningen inte tros ha med "den käre ledarens" död att göra.