Helt nyligen blev vi kontaktade av en upprörd lärare på en av kommunens skolor. Vad ska barnen och jag göra för att få tillbaka riktigt smör i matsalen, undrade hon. Vår främsta uppgift som förtroendevalda är att lyssna på våra medborgare. Vi trodde inte våra öron.

Vi gick tillbaka till våra tjänstemän och hörde oss för. Jo, smöret hade tagits bort 2009 och ersatts av lättmargarin. På rekommendation av Livsmedelsverket. Kan det vara möjligt att Livsmedelsverket rekommenderar att ge barnen i skolan en industritillverkad produkt istället för en ren naturprodukt? Vari ligger logiken? Bara genom att använda sunt förnuft inser man snabbt att detta är helt fel.

Genom forskning har man kunnat visa detsamma. Numera står det klart att en viss andel naturligt fett i maten behövs för att vi ska må bra, bli mätta av måltiderna och slippa suget mellan måltiderna som oftast leder till småätande. Birgitta Strandvik, läkare och professor i barnmedicin hävdar t ex att det inte råder någon tvekan om att det finns ett samband mellan för lite fett i maten och feta barn.

För lite fett kan i stället bidra till att barnen utvecklar fetma.

Inte är det någon (förutom Livsmedelsverket) som tror att det är för mycket mjölk och smör som gör barn, ungdomar och vuxna feta.

Tillåt oss för säkerhets skull lansera en annan teori:

? För lite motion

? För mycket småätande

? För mycket godis/chips

Nu har vi tagit beslutet att i Kinda kommuns skolor serverar vi bara riktigt smör på mackorna. Tack för ert engagemang lärare, föräldrar och elever!

Karin Skärby (C)

Pia Tingvall (C)

Anders Ljung (C)