De senaste två åren har Taiwan utsatts för ökade påtryckningar från Folkrepubliken Kina. Förra året rapporterade både svenska och internationella medier om hur den kinesiska regimen utövat påtryckningar på utländska aktörer för att ta bort alla referenser som hänvisar till Taiwan som ett eget land. Den kinesiska regimen försöker att påtvinga omvärlden sin politiska hållning gentemot Taiwan som i praktiken fungerar som en självständig stat. Det svenska Utrikesdepartementet använder namnet Taiwan när man hänvisar till vårt land.

Det var med stor förvåning och bestörtan som jag fick reda på att International Students Association (ISA) vid Linköpings universitet nyligen under en internationell tävling ändrade benämningen på Taiwan till den fullständigt absurda benämningen ”Taiwan/kinesisk provins i Taipei”. Vi misstänker att denna ändring gjordes efter att den kinesiska ambassaden i Sverige utövat påtryckningar på universitetet i sista stund före tävlingen. Enligt ISA var ändringen nödvändig för att följa svensk lag, som hävdades beskriva Taiwan som en provins i Kina.

Med tanke på att Taiwan och Sverige delar grundläggande värderingar gällande demokrati och mänskliga rättigheter hoppas jag att alla verkligen kan förstå hur den ändrade beteckningen skadar bilden av Taiwan. Denna benämning kopplar felaktigt ihop oss med Kina; ett land som inte respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Å Taiwans vägnar motsätter vi oss det orimliga beslutet från ISA vid Linköpings universitet att ändra på Taiwans beteckning, särskilt vid aktiviteter som rör kulturella utbyten vid ett universitet, där yttrandefrihet borde främjas och uppmuntras i enlighet med den svenska demokratiska traditionen. Vi hoppas verkligen att den svenska regeringen i framtiden inte kommer att acceptera att en utländsk aktör försöker inskränka yttrandefriheten i Sverige.

Daniel Liao

representant, Taipei Mission in Sweden

(Taiwans representationskontor i Sverige)