Hej Markus.

Tack för att du tog dig tid att besvara mitt brev och för att du tydligt markerar mot det som Martin Strid uttryckte. Samtidigt känner jag att min fråga fortfarande hänger i luften. Varför gjordes inte markeringen direkt, i samband med att orden yttrades?

Vi kan säkerligen fastna i diskussioner kring stämmoordning och du kommer hävda att det var streck i debatten. Jag kan dock inte tänka mig att ett stämmopresidium skulle ha synpunkter på att ni tog till orda och markerade mot det avskyvärda hat som uttrycktes från talarstolen. Ja, det kom reaktioner, men först långt senare. När frågan hade fått större proportioner och nått en bredare publik än bara stämmoombuden. Jag hoppas du kan förstå min fundering om huruvida reaktionerna egentligen var gentemot det som uttalades eller för att rädda den mediala bilden?

Jag är glad över att du markerar tydligt mot alla uttalanden som slår mot muslimer. Det anstår inte något parti att avhumanisera en grupp på det sätt som gjordes av Martin Strid. Men frågar vi oss hur det kommer sig att han ens kunde komma på tanken att yppa dessa ord från talarstolen så inser vi ganska snabbt att han måste varit säker på att orden skulle falla i god jord.

Och varför skulle han tro annat? Under flera år har partiledningen agiterat mot muslimer, tvärtemot vad du skriver, Markus. Din partisekreterare har beskrivit islam, och därmed alla oss muslimer, som en trojansk häst. Del av en konspiration vars avsikt är att erövra västvärlden. Den argumentationslinjen får också stöd av er talman i riksdagen, Björn Söder. Din gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, drar det så långt att han tidigare i år jämförde koranen med Mein Kampf. Och därmed utmålade han alla oss muslimer som nazister.

Din partiledare, Jimmie Åkesson, har i en känd debattartikel beskrivit muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget.

På din egen hemmaplan, Norrköping, driver ni en väldigt tydlig linje mot ett moskébygge. Ni vill inte att muslimer ska beredas en egen plats för sina gudstjänster. Så Markus, när vi sätter det i sitt sammanhang så verkar det inte konstigt att Martin Strid trodde att hans ord skulle falla ombuden i smaken. För det är samma retorik som partiledningen, om än i oslipad form, som han framförde.

Jag har ingen anledning att misstro dig Markus, när du säger att du tar avstånd från uttalanden som slår mot muslimer. Jag vill då veta om du tänker markera lika tydligt mot Mattias Karlsson, Richard Jomshof, Björn Söder och mot Jimmie Åkesson för deras klart hatiska uttalanden mot muslimer? Om du kan göra det då tar jag gärna en fika tillsammans med dig.

Muharrem Demirok (C)

kommunalråd