Alla som vill jobba, jobbar och har jobbat är vinnare med Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för år 2019 som vann riksdagens gehör. Vi håller vad vi lovar och driver vår politik ända in i kaklet.

Finansmakten utgår ifrån riksdagen som fungerar fullt ut, trots att Sverige under hösten inte fick en regering. Nu ska olyckligtvis, en fortsatt rödgrön regering som tolereras av C, L och V, genomföra vår budget. Den bygger på Alliansens gemensamma reformagenda med konkreta reformer som stärker Sverige och ger en ny riktning.

På flera områden kan inte reformer vänta. Otryggheten ökar med skjutningar, bostadsinbrott och näthat. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur som kräver prioriteringar för att stärka välfärdens kärna och samhällets huvuduppgifter som polis, tull och försvar. Tillväxt kommer av företag och entreprenörskap som kräver konkurrenskraftiga långsiktiga villkor.

Lärande och utbildning lägger grunden för att fler ska kunna förverkliga sina drömmar. Därför måste både utbildning och arbete löna sig. Flit och jobb ska belönas – både under arbetstiden men också när det är dags för pension.

Vår statsbudget ger nu att det blir sänkt skatt för alla som jobbar. Till exempel får en undersköterska eller busschaufför 210 kronor mer i plånboken efter nyår. Sänkt skatt, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt, så att färre behöver betala den samt avskaffad löneskatt för äldre, gör att det lönar sig mer, för fler att anstränga sig. Alla pensionärer kommer dessutom få sänkt skatt – därför att det är rättvist.

Med vår statsbudget för detta år, har vi rustat Sverige starkare. Samhällsutmaningar och orättvisor tar inte ledigt bara för att regeringsfrågan drog ut på tiden. Därför har vi tagit ansvar och lagt fram vår politik som vunnit riksdagens stöd, som gör Sverige starkare.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

skattepolitisk talesperson

John Widegren (M)

riksdagsledamot Östergötlands län