Alla lag har sina formsvackor, när inte spelet går som på ett snöre och givna chanser inte sitter i målet. En trötthet och misstro smyger sig lätt in både bland spelare och fans. I idrottens värld är det hårda tag, levererar man inte är man utbytbar.

Det liknar politiken. När de som suttit vid makten börjar få slut på ork, idéer och framtidstro, så är det dags att byta både coach och lagledning. Det finns utmaningar så det räcker för att tända till men det händer inget.

I Mjölby kommun har vi haft en ohelig allians vid makten innevarande mandatperiod. Socialdemokraterna lockade till sig Centerpartiet och Kristdemokraterna för att tillsammans med Miljöpartiet bilda en brokig majoritet. Nu har de lagt en gemensam budget för 2019 så att en röst på C eller KD kan i Mjölby åter igen bli en röst på Socialdemokraterna.

S är vana vid att sitta vid makten i Mjölby. En klassisk industrikommun med traditionellt stark arbetarrörelse. Tiderna förändras, de gamla idealen är inte helt relevanta längre. Mycket av det som folkrörelserna drivit igenom under 1900-talet är idag en del av vårt gemensamma politiska arv. Vi förvaltar det arvet lite olika.

Mjölbymoderaterna ser inte något nytänkande eller några förändringsidéer hos dagens Socialdemokrater. De verkar vara rätt nöjda med att allt förblir som det är, bara de får behålla makten.

Vi Moderater ser till exempel att skolan i Mjölby kommun måste reformeras för att fungera bra – från förskola till vuxenutbildning. Överinskrivning av barn i förskolegrupper, lokalbrist, 60 procent av gymnasieelever väljer skola utanför kommunen och så vidare. Vi vet att kompetensen finns hos våra pedagoger och tjänstemän, men att förändringskraft, inriktning och styrning fattas.

Vi ser att många av våra stjärnspelare slutar. Chefstjänstemän som inte får komma till sin rätt hittar andra kommuner där de får toppa laget. Vilket proffs vill sitta på bänken i Mjölby?

Äldreomsorgen är ett lika snabbt växande problem som antalet gamla, som får svårt att klara sin vardag. Vi måste ligga före; i planprocesser för nybyggnation; i upphandling av fler alternativa utförare.

Vi har ett näringsliv som har fullt upp. Fattas bara personal för att expandera. Nu är det bästa tillfället någonsin för att få ut folk i arbetslivet. Vi har placerat arbetsmarknadsenheten under Omsorgen i Mjölby. En uppenbar risk att försörjningsstöd kommer mer i fokus än vägen till arbete. Enda möjligheten att ta kommando över sitt eget liv är att skaffa sig egen försörjning. Därför håller vi fast vid arbetslinjen.

Det är dags att byta coach och lagledning i Mjölbylaget. Nästa mandatperiod spelar vi i blåa tröjor. Vi Mjölbymoderater satsar på att vinna distriktsmästerskapet i politik den 9 september. Vi behöver stort publikstöd för att komma in rätt i matchen.

I VM däremot kan vi alla enas i ett rungande Heja Sverige!

Lars-Åke Pettersson

Nya Moderaterna i Mjölby kommun