Tidigare i veckan röstade riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Med det kan vi konstatera att vi nu har en statsbudget för 2019 som prioriterar välfärden och tryggheten, samtidigt som drivkrafterna för jobb stärks.

Det är bra Sverige och det är bra för Östergötland. För efter fyra år med den S-ledda koalitionen i Region Östergötland är ekonomin körd i botten och vårdköerna rekordlånga. Med en M/KD-statsbudget får Region Östergötland dels ett mycket välbehövligt ekonomiskt tillskott på 76 miljoner kronor för år 2019. Men framför allt innehåller den en rad satsningar på välfärden så som en ny uppdaterad kömiljard för att korta vårdköerna, stärkt primärvård och en nationell cancerstrategi – för att ta några exempel.

Med den nya budgeten får också nästan 232 000 östgötar som jobbar sänkt skatt, samtidigt som ungefär 93 000 pensionärer får sänkt skatt på pensionen. Jobbskatteavdraget gynnar särskilt personer med små inkomster och stärker drivkrafterna för att gå från bidrag till jobb, därför är reformen inte bara en plånboksfråga utan en viktig åtgärd för att bryta utanförskap. Och inte minst är det genom fler i arbete som vi kan säkra vår gemensamma välfärd.

Statsbudgeten ger oss bra förutsättningar. Men vi har ett stort arbete att själva göra här hemma också. Moderaterna och Kristdemokraterna har i Region Östergötland under en lång tid drivit på för åtgärder som kan utveckla Östergötland och – inte minst – har vi outtröttligt kommit med åtgärdsförslag för att vända den vårdkris vi befinner oss i.

Därför är det bra att regionfullmäktige, bara för ett par veckor sedan, röstade ja till Moderaternas och Kristdemokraternas åtgärder för att vända utvecklingen i Region Östergötland. Det handlar om allt från ersättningssystem, morgondagens kompetensförsörjning och resursfördelning, till effektivisering av administrativa processer och en primärvårdsreform. När nu våra förslag – äntligen – vann gehör kan ett gediget arbete påbörjas för att vända på skutan.

Vi har också under lång tid varit tydliga med att vi efterlyser det regionala ledarskapet. Det är dags att Region Östergötland tar på sig ledartröjan. Intresset och förståelsen för de regionala utvecklingsfrågorna har hittills saknats i den yttersta politiska ledningen, vilket har försämrat möjligheten för Region Östergötland att fullt ut uppfattas som den ledande aktören inom regionala tillväxtfrågor. Det duger inte längre.

Det finns alltså mycket kvar att göra, men nu får vi en statsbudget som återupprättar arbetslinjen, som värnar välfärden och som stärker drivkrafterna för att gå från bidrag till jobb. Moderaterna och Kristdemokraterna driver utvecklingen framåt, både på nationell och regional nivå. Sverige och Östergötland behöver det.

Marie Morell (M), 2:e vice ordförande regionstyrelsen

Fredrik Sjöstrand (M), 2:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Per Larsson (KD), 2:e vice ordförande regionutvecklingsnämnden

Jan Owe-Larsson (M), 2:e vice ordförande trafik- och samhällsplaneringsnämnden