Förbud mot tiggeri är fel väg att gå

Vad för samhälle skapas om människor inte får vädja om hjälp, frågar flera kyrkliga företrädare.

Tiggeri. Att hjälpa i hemländerna och i Sverige utesluter inte vartannat, påpekar skribenterna.

Tiggeri. Att hjälpa i hemländerna och i Sverige utesluter inte vartannat, påpekar skribenterna.

Foto: Leif R Jansson / TT

Debatt2017-08-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har med bestörtning tagit del av Martin Valfridssons (tidigare nationell samordnare för utsatta EU-medborgare) vändning i frågan om tiggeriförbud. Han vill att möjligheten att införa förbud att tigga ska utredas. Valfridssons motivering är att det förekommer ett stort utnyttjande av utsatta personer. Därför anser han att man bör utreda att kriminalisera tiggeriet.

I den kristna grundsynen har människovärdet en central plats. Jesu budskap är att vi ska älska varandra. Se Matteusevangeliet (25:35-40): "Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig ... Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig."

EU-migranterna påminner oss om en fattigdom vi inte har varit vana vid att se i Sverige. Att kriminalisera tiggeri skulle innebära ytterligare stigmatisering av en redan utsatt grupp.

Nätverket för utsatta EU-medborgare har uppmärksammat att en stor del av de pengar som samlas in i muggarna i Sverige och som skickas hem, används till skolgång, mat, sjukvård, försäkringar och bättre boende.

När EU-migranter kom till vår stad, Linköping, var vi många som engagerade oss. Linköpings Stadsmission startade verksamheten Crossroads (rådgivning, matservering och härbärge) i samverkan med Svenska kyrkan, flera frikyrkor samt med ekonomiskt stöd från Linköpings kommun. Dessutom pågår ett viktigt arbete kring EU-migranter av många frivilliga aktörer, både privatpersoner och organisationer, till exempel Hjärta till hjärta som hjälper både i Linköping och på plats i EU-migranternas hemländer.

Vi är dock medvetna om att det finns personer som tigger i Sverige, som är offer för människohandel och andra former av utnyttjande. Det är helt oacceptabelt att de utnyttjas av kriminella individer och/eller grupper. Därför, menar vi, att resurserna för att skydda utsatta grupper från att utnyttjas, ska sättas in mot förövarna, inte offren.

Rapporter från Danmark visar, att antalet fattigdomsmigranter inte minskat efter det att man infört förbud mot att tigga. En norsk studie har påvisat att ett tiggeriförbud kan leda till allvarliga konsekvenser.

Vi ser ingen motsättning mellan att hjälpa i Sverige och i hemländerna. De strukturella förändringar som behövs i hemländerna kommer att ta lång tid. Vi anser att fattiga människor, som inte ser någon annan utväg till försörjning än att tigga, inte ska bestraffas. Det måste vara tillåtet att hjälpa på olika sätt, även i Sverige. Vilken typ av samhälle skulle skapas om vädjan om hjälp samt den medmänskliga möjligheten att hjälpa skulle kriminaliseras?

Bitten Hillberg Carlson

diakonirådet i Ryttargårdskyrkan

Hanna Johansson

diakon i Ryds församling, Svenska kyrkan

Fredrik Lignell

pastor och föreståndare, Ryttargårdskyrkan

Ove Anbäcken

ordförande Evangeliska Frikyrkan

Else-Marie Anbäcken

lektor och docent i socialt arbete Mälardalens högskola, volontär härbärget, Ryttargårdskyrkan

Tomas Hultberg

ordförande diakonirådet, Ryttargårdskyrkan

Lena Jacobsson och Karin Ljunggren

diakonirådet, Ryttargårdskyrkan

Kristina Andersson

församlingsledningen, Ryttargårdskyrkan

Bertil Carlson

volontär i härbärget, Ryttargårdskyrkan

Jonas Junblom

volontär i härbärget

Peter Lundborg

domprost Linköpings domkyrkopastorat, Svenska kyrkan

Ninna Grefbäck

diakon i S:t Lars församling, Svenska kyrkan

Staffan Jonsson

citypräst Linköpings domkyrkoförsamling, Svenska kyrkan

Inger Nilsson

diakon Linköpings stiftskansli, Svenska kyrkan

Göran Bondesson

pastor i Lambohovskyrkan/Missionskyrkan

Samuel Furingsten och Linalie Newman

pastorer i Johanneskyrkan

Läs mer om