Övervakningssamhället är inte bara ett hot mot integriteten. Den hotar också arbetstillfällen.

För Boeing innebar avslöjandet av NSA:s avlyssning av brasilianska politiker en tappad flygplansaffär. Nästa gång kan det dock vara FRA som ertappas med fingrarna i syltburken.

Lars Ydreskog, chef för Saab Aero Operations, berättade nyligen på ett seminarium att Saab i Linköping behöver nyanställa 1 000 verkstadsarbetare de närmaste tio åren. Brasilien har beslutat att köpa in Gripen och fler människor behövs för att färdigställa flygplanen. Om Sveriges underrättelsetjänst och försvar fortsätter sina offensiva aktiviteter i kommunikationssäkerhet kan det dock vara sista gången sådana arbetstillfällen skapas.

Brasilien har arbetat sedan 2001 med upphandling av nya stridsflygplan. De övervägde tre modeller: franska Rafale, USA:s F/A-18 Super Hornet och svenska Gripen NG.

När Brasiliens president Dilma Rousseff upptäckte att NSA avlyssnat henne och chefen för Petrobras, ett av landets största och viktigaste bolag, blev valet tydligt. Brasilien ville inte ha fortsatta kontakter med USA i upphandlingen. Sverige verkar behöva tacka visselblåsaren Edward Snowden, som läckte de hemliga dokumenten.

Hur hade det gått om det i stället var svenska Försvarets radioanstalt (FRA) som upptäcktes med fingrarna i syltburken? Antagligen hade då Gripens möjlighet att vinna upphandlingen varit obefintliga.

Att spionera på länder man handlar med är en dålig idé. Efter att Snowden har visat hur USA spionerar på andra länder kommer amerikanska företag framöver få det svårt att sälja sina exportvaror till många länder. Misstänksamhet är nämligen en dålig grogrund för affärer och diplomati.

Här är det viktigt att vi utvecklar en säkerhetspolitik som inte hamnar i konflikt med näringspolitiken. FRA:s aktiviteter och privilegier utsätter den svenska exportindustrin för många risker. Bara i Linköping jobbar omkring 4 500 personer med olika vapensystem. Att sälja vapensystem är en komplicerad diplomatisk process, när det avslöjas konkreta fall av avlyssning från FRA kommer de svenska diplomatiska relationerna att ta avsevärd skada.

Vi i Piratpartiet tycker att FRA behöver läggas ner. Säkerhet skapas mestadels i en marknadskontext och i en civil kontext, och vi behöver en näringspolitik som speglar det. Att sätta nationalstaten i fokus för säkerhetsbegreppet leder oss på fel väg. Våra företag och inte minst privatpersoner blir lidande. Det är dags att vi tar itu med att övervakningen har varit helt meningslös i den meningen att den inte har lyckats fånga en enda terrorist.

Vi borde oroa oss för att massövervakningen kan visa sig direkt skadlig för exporterande företag. Kanske bör vi heller inte fira jobben i Linköping för snabbt. Utan fungerande tillsynsorgan kan vi nämligen inte vara säkra på att FRA riskerar det avtalet som hamnat på plats med Brasilien, och därmed de tusentals jobb som uppstått i dag.