Hedersförtryck ska aldrig accepteras

Sverigedemokraternas arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck ingår som en del i vårt arbete för jämställdhet och rättvisa, skriver tre partiföreträdare i Linköping.

Hedersförtrycket innebär för flickorna ofta tvång i valet av partner, klädsel och uppförande, skriver debattörerna.

Hedersförtrycket innebär för flickorna ofta tvång i valet av partner, klädsel och uppförande, skriver debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT/arkiv

Debatt2019-11-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I regeringens budget för 2020–2022 avsätts 165 miljoner kronor i satsningar mot det så kallade hedersvåldet. Hedersrelaterat våld och förtryck har etablerat sig genom stor invandring från ojämlika kulturer. Tusentals barn och ungdomar begränsas dagligen i fråga om umgänge, klädsel och aktiviteter samt utsätts för hot och våld från nära släktingar. Detta är oacceptabelt och inte önskvärt i vårt jämställda samhälle.

Sverigedemokraterna varnade tidigt för denna destruktiva utveckling, till följd av regeringspartiernas förda politik som präglas av naivitet och slapphänthet mot detta fenomen.

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kan ta sig många olika uttryck som framför allt drabbar flickor och unga kvinnor, men även pojkar. Individens vilja, behov och intressen är underordnade familjens och släktens normer och värderingar. Det innebär för flickorna ofta tvång i valet av partner, klädsel och uppförande. De som bryter mot familjens normer bestraffas med hot, utfrysning, misshandel eller mord. Pojkarna tvingas i sin tur att utöva förtrycket mot de kvinnliga familjemedlemmarna för att upprätthålla familjens heder.

I Linköpings grundskolor saknades 42 elever vid skolstarten i augusti. Några av dessa kan misstänkas ha förts utomlands mot sin vilja för att giftas bort, eller för att placeras i "uppfostringsskolor", som är vanliga i Somalia, för unga pojkar som av sin släkt anses ha blivit "för svenska" (SvD 7/10, SVT Nyheter 26/6). Det har förekommit att barn på de här skolorna fängslats och utsatts för tortyr. 

Efter något år får pojkarna återvända till Sverige, med alla de trauman och psykiska sår vistelsen har medfört. Väl tillbaka i svensk skola uppvisar de aggressivt beteende som orsakar rädsla och oro bland elever och personal. I Linköpings skolor finns idag flera sådana fall.

Sverigedemokraternas arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck ingår som en del i vårt arbete för jämställdhet och rättvisa. Vi vill ha en särskild brottsrubricering för hedersrelaterad brottslighet, förbjuda könssegregering i offentlig verksamhet, stärka vården av könsstympade och förbjuda icke-medicinskt betingad omskärelse av minderåriga. 

Hedersförtryck ska aldrig accepteras, utan dessa familjer får välja på att anpassa sig till svenska samhället eller att återvända till sina hemländer. Med Sverigedemokraternas politik hade regeringen inte behövt skjuta till enorma summor för att motverka dessa importerade problem och hade istället kunnat använda dem till att förbättra skola, vård och omsorg.

Chris Dahlqvist (SD) gruppledare Linköping
Jörgen Ring (SD) vice gruppledare Linköping
Patrik Westlund (SD) ledamot Arbetsmarknadsnämnden