Bukfetma, högt blodtryck, förhöjt blodsocker och förhöjda blodfetter ingår som kriterierna i diagnosen metabolt syndrom, också kallat insulinresistenssyndromet.

Höga insulinvärden ger snabbare tillväxt hos cancerceller, typ bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.

Fenomenet uppträder efter varaktigt intag av kolhydratrik föda, särskilt de så kallade snabba kolhydraterna: socker, mat baserad på vitt raffinerat mjöl, pasta, potatis, läsk, öl ... Metabolt syndrom anses vara viktiga riskfaktorer för hjärt/kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt och stroke.

Samhällets kostnader för vård av konsekvenserna av insulinresistensen är enorma. Minst en fjärdedel av alla svenskar kommer att drabbas under sin livstid. Sjukdomsbilden är kronisk, det vill säga en gång sjuk alltid sjuk, eller åtminstone allvarligt överkänslig för intag av kolhydrater. Medicineringsnotan landar på miljardbelopp, enligt vår mening alldeles i onödan. Dessutom är all medicinering förenad med biverkningar, som ibland är farligare än det symtom man försöker behandla.

Vår rädsla för fet mat slog rot i USA för ett 60-tal år sedan, och trots enormt kostsamma studier vilar den på mycket svag bevisning. I denna rädslas kölvatten har kolhydratindustrin hakat på och försett oss med fettfria, men socker- och stärkelsehaltiga livsmedel. Och vi har blivit allt sjukare.

Behöver vi kolhydrater i vår föda? Helt säkert inte! Hjärnan och vissa andra system behöver lite kolhydrater, men leverns kapacitet att producera glukos med bland annat glukogen och proteiner som bas överträffar med goda marginaler behovet. Resten av kroppens energibehov täcks lätt av fettförbränning.

Om vi, som ligger i riskzonen för insulinresistens: lite runda om magen, lite högt tryck ... tog ansvar för vår hälsa och avstod i högre grad från kolhydraterna, skulle vi kunna väja bra från framtida ohälsa. Om vårdapparaten med våra sjukvårdspolitiker i spetsen började lära oss sjuka att undvika det vi blir sjuka av, skulle samhället kunna spara miljardbelopp och i stället använda resurser till meningsfull vård. Vi har alla ansvar för våra liv, för att ta ansvar behöver man kunskap. I detta sammanhang behöver vi förstå var kolhydraterna finns och vad vi hellre ska leva på. LCHF-rörelsen kan hjälpa med kostrådgivning i avsaknad av samhällsstöd via dietister.