Debatt Liberalerna i Region Östergötland och länets kommuner påbörjade ett arbete redan under hösten 2017 och framåt i olika grupper för att utforma Liberalernas politik inför valet 2018. Ett ambitiöst arbete vidtogs för att skapa ett trovärdigt partiprogram, ge fakta och inte lova saker som man inte kan hålla utan är genomförbara. Programmet går att läsa på vår hemsida.

Vi ger där vår helhetssyn på skolan, hälso- och sjukvården, äldreomsorgen, miljö och klimat, näringsliv, ökat samarbete mellan kommuner, företag och föreningar för bättre och snabbare integration och ökad trygghet. Respekten för den enskilda människan som själv ska få bestämma över sitt liv så mycket som möjligt är en gammal frihetlig och liberal tanke. Ett liv fritt från förtryck och hedersvåld är också den viktigaste jämställdhetsfrågan, som Juno Blom arbetat med i många år på länsstyrelsen. Hon är nr 1 på vår riksdagslista i länet och oerhört kunnig inom detta område.

Jag är medveten om att inte alla väljare orkar läsa ett helt program. Det är nog mest de insatta i politiken, de mycket samhällsintresserade och journalisterna som i första hand tar del. Men i detta val är det viktigare än någonsin att fler granskar partiernas värdegrunder närmare. Sätts stelbenta ideologier främst, så gynnas definitivt inte medborgarna.

Artikelbild

| I år är det viktigare än någonsin att minnas Europas historia, skriver Gun Jareblad (L).

Själv växte jag upp under andra världskriget och präglades av avsky för nazismen och sedan kommunismen som höll halva Europa i ett järngrepp i över 70 år. Kommunismens idé om jämlikhet höll inte i verkligheten, det blev förtryck, hyckleri och angivarsamhällen och en maktelit som skodde sig på befolkningen. Nordkorea ett exempel än idag. Ytterkantspartier till höger och vänster har en människosyn som har prövats i Europa och i det här valet är det viktigare än någonsin att slå tillbaka dessa krafter också i Sverige.

Liberaler ställer sig alltid frågan: ”På vilket sätt kan vår politik skapa en bättre framtid för alla medborgare?” Det är vår filosofi som präglar vårt partiprogram.

Gun Jareblad (L)

1:e ersättare i RF

styrelseledamot i Liberala Kvinnor