I en tid av växande misstro mot makthavare och politiker är det viktigt att kunna visa vad vi genomför, men också möta frågorna och utmaningarna många ser i samhället.

De senaste åren har vi socialdemokrater styrt Linköping tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet. I år går vi till val igen och det är dags för Linköpingsborna att utvärdera våra insatser och välja riktning för framtiden.

Linköping är den folkrikaste kommunen i Sverige som styrs blocköverskridande. Fler, inte minst i den nationella politiken, borde prova det. Vår tids stora utmaningar inom integration, trygghet och välfärd kräver mer samarbete över blockgränserna – inte mindre.

Inför förra valet lovade vi socialdemokrater att stoppa utförsäljningen av Linköpings äldreomsorg. När vi tog över hade privatiseringarna gått för långt. I dag har vi uppnått en bättre balans och Linköping är inte längre den experimentverkstad för privatiseringar på de äldres bekostnad som tidigare.

I senaste valet lovade vi att prioritera kunskapssatsningar i skolan framför skattesänkningar. Det har vi gjort genom att höja lärartätheten varje år. Vi har också infört läxhjälp för alla barn. Möjligheten att få stöd ska inte avgöras av om föräldrarna kan hjälpa till.

För att få bort Linköpings bostadsbrist lovade vi att höja byggtakten. Byggandet har mer än fördubblats sedan det tidigare M-styret och är det högsta sedan början av 70-talet. 2017 blev över 1 800 bostäder inflyttningsklara i kommunen, och vi bygger en blandning mellan hyresrätter och bostadsrätter.

Dessutom har vi fått ner arbetslösheten, både bland ungdomar och kommuninvånarna i helhet. Går du ut gymnasieskolan med godkända betyg i dag är risken för arbetslöshet obefintlig.

Men mycket återstår att göra, både inom skolan, integrationen, äldreomsorgen och jobben. För oss är svaret på de stora utmaningarna trygghet, att alla som kan ska jobba, och att vi har en välfärd som håller ihop samhället. Vi ser fram emot att snart få ge nya vallöften och gå in i en valrörelse där vi alla har chans att avgöra den fortsatta riktningen för Linköpings framtid.

Kristina Edlund (S)

kommunstyrelsens ordförande

Elias Aguirre (S),

kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad

Mikael Sanfridson (S)

kommunalråd med ansvar för äldreomsorg

Jakob Björneke (S)

kommunalråd med ansvar för förskola och grundskola