Replik på "Ett jämlikare sommarlov", 21/5.

21/5 skrev SSU om ett jämlikare sommarlov. De skrev om de miljoner av skattebetalarnas pengar som regeringen väljer att lägga på fler sommarjobb, avgiftsfri kollektivtrafik och höjt barnbidrag. Ett jämlikt sommarlov kallar de det, men för vem?

Barnfamiljer förlorar på regeringens politik. I artikeln skryter SSU om att barnfamiljer nu får 200 kronor mer i månaden per barn i barn- och studiebidrag. Men de nämner inte ett ord om att de samtidigt har höjt skatten med 11 700 kronor per år för barnfamiljer. De familjer som socialdemokraterna kallar vinnare är egentligen förlorare på regeringens politik. Det är inte annat än hyckleri.

I sommar kommer skolungdomar att kunna åka avgiftsfritt i Östgötatrafiken. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) har staten råd med detta tack vare en stram migrationspolitik. Även om vi håller med om att kostnaderna för invandring och integration måste bli lägre tycker vi att det är en olycklig konflikt som Socialdemokraterna försöker skapa. Människor som är på flykt ska inte ställas i konflikt mot barns och ungdomars möjlighet att åka kollektivt.

Avgiftsfri kollektivtrafik är dessutom en felprioritering. En sänkning av inkomstskatterna är en bättre satsning för att ge unga en meningsfull tillvaro. Om fler är självförsörjande och kan leva på sin lön när skatten är betald kan också fler barn och unga få en meningsfull sommar.

SSU slår sig också på bröstet för deras satsning på 10 000 sommarjobb för unga. Låt oss påminna om att storslagna socialdemokratiska jobbsatsningar sällan blir till några riktiga jobb. Regeringen lovade 32 000 traineejobb som sedan inte ens blev 500 stycken. Dessutom lovade de utbildningskontrakt som skulle omfatta 13 000 unga som sedan blev 3 500. Det finns inget som tyder på att sommarjobbsatsningen kommer att fungera bättre.

Socialdemokraterna försöker att vilseleda väljarna med sin retorik. Men väljarna förstår att det är tomma ord – det märks inte minst i opinionsmätningarna.

Moderaterna kommer inte att svika ungdomar med valfläsk som blir till tomma löften om vi vinner valet. En röst för unga är en röst på Moderaterna.

Benjamin Dousa

förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Matilda Ekeblad

distriktsordförande MUF Östergötland

John Weinerhall

riksdagskandidat (M) Östergötland