I Östergötlands kommuner saknas inte mindre än 27 budgetar från Sverigedemokraterna. Partiet brydde sig alltså inte ens om att lägga ett budgetförslag, trots att de valdes in i kommunfullmäktige. Dessutom saknas sammanlagt 13 SD-ledamöter i länets kommuner. Antingen står stolen helt tom eller också sitter det en ”politisk vilde” där, som alltså inte representerar SD utan bara sig själv.

Det visar en granskning som LO låtit Tankesmedjan Tiden göra.

Med tanke på vilken politik SD står för borde vi kanske vara tacksamma över att de skolkar från det politiska arbetet i länet. För i riksdagen är Sverigedemokraterna numera Moderaternas viktigaste stödparti. Jimmie Åkesson har själv förklarat att han vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Och det är inte så konstigt eftersom SD alltmer gått åt höger.

I förra valet var SD emot vinster i välfärden. Men nyligen röstade de tillsammans med Alliansen nej till regeringens förslag att begränsa vinstuttagen.

SD vill också, tillsammans med Alliansen, återinföra stupstocken i sjukförsäkringen så att fler sjuka blir utan ersättning.

De stöder Moderaternas förslag om att urholka anställningstryggheten och att införa en ny anställningsform som pressar ner lönerna. Och de vill precis som Moderaterna genomföra stora skattesänkningar, mest för de som redan har det gott ställt.

Vi har därför tre frågor till SD i Östergötland:

Vad har ni att säga till de väljare som röstade på er 2014 vars röster nu kastats bort eftersom ni inte tillsatt era platser i kommunfullmäktige?

Varför orkar ni inte lägga egna budgetförslag?

Och hur kan ni påstå att ni står på vanligt folks sida när ni vill ha Ulf Kristersson som statsminister?

Majlene Westerberg

ordförande LO-distriktet i Mellansverige

Jessica Svensson

ombudsman LO-distriktet i Mellansverige