Buss från Skäggetorp till Campus, gratis sopplunch innan CSN, fler cykelpumpar, rabatt på universitetets fester och gratis buss även på helgerna. Det är några av S-studenter vid Linköpings universitets vallöften inför kårvalet. Den gemensamma nämnaren för löftena är att allting ska vara gratis, eller ja – betalt med skattepengar från hårt arbetande människor. Socialdemokraternas verklighetsfrånvända syn har tagit sig ner ända till studentorganisationen. Precis som partiet har S-studenter blivit en organisation som prioriterar lyxreformer för medelklassen istället för att ta tag i de verkliga problemen.

För vi hittar inget bättre ord än just lyxreformer när vi ser Linköpings universitets S-studenters vallöften inför kårvalet. Att införa en buss från Skäggetorp till Campus får oss att fundera på hur lång tid det tar med cykel, 15 minuter baserat på våra erfarenheter. Vad blir nästa steg, att studenterna som bor lite längre ifrån ska bli hämtade med taxi?

Fler cykelpumpar, säger S-studenter. Som studenter vid Linköpings universitet har det oss veterligen aldrig varit ett problem med långa köer för att pumpa däcken på cykeln. Det här med gratis sopplunch innan CSN, vi är övertygade om att det är många ensamstående föräldrar som hade önskat att det fanns gratis mat dagen innan lön men det är inte så verkligheten ser ut. Mindre resursstarka grupper tvingas redan prioritera, spara och budgetera och då ska vi inte vi curla våra studenter för att de är de mest högljudda. Det skriks ofta om mer arbetsplatslärande, för att man ska få en bild av hur verklighetens arbetsmarknad ser ut. Där ingår inte gratis soppluncher för att lönen tagit slut för tidigt.

För vad är egentligen verkliga problem för studenterna? När Moderata Studenter kampanjar uppe på universitetet får vi bland annat höra om problemet att hitta bostad i början på varje termin, att det är för få lärarledda timmar och att vissa utbildningar inte håller den förväntade kvalitén. S-studenter, var finns förslagen för att lösa dessa problem?

Dessutom är kårens främsta uppgift att representera studenterna gentemot universitetet. Speciellt i ärenden som studiekvalité, examenstillfällen, fusk och överklagande av betyg. Det vill säga frågor rörande studentbevakning och studentrepresentation. Dessutom är kårens främsta inkomstkälla universitetet som i sin tur finansieras genom skatt som betalas av hårt arbetande människor. En röd tråd genom socialdemokratiska förslag är just avsaknaden av insikten om att det är viktigt att vara försiktig med skattebetalarnas pengar. Det är väldigt enkelt att lova allt åt alla när någon annan står för notan.

Vi trodde aldrig vi skulle behöva säga detta men S-studenter – vi har ett gott råd till er – sluta göra er irrelevanta genom att föreslå valflörtande lyxreformer. Linköpings studenter förtjänar mer än så.

Matilda Ekeblad

distriktsordförande MUF Östergötland

Johannes Nathell

ordförande Moderata Studenter Linköping