“Tänk dig en plats där du kan vara dig själv. Eller skapa dig själv. En plats där du är accepterad precis som du är, eller vill vara. Där människor av alla åldrar & könstillhörigheter möts. En plats där du skapar minnen som följer med dig för alltid. Där du alltid är välkommen, och alla blir glada av att se dig. Tänk dig en plats där ingen är ensam och alla är vänner. Tänk dig NärCon.”

Idag startar NärCon sommar 2018 i Linköping. Ovanstående text kommer från deras hemsida, och beskriver vad spelkultur kan vara. Spelkultur är ett brett samlingsbegrepp för olika kulturformer kopplat till olika sorters spel, både analoga och digitala, rollspel, lajv och cosplay. Det handlar om det kreativa skapandet av spel där till exempel digitala spel är komplexa kombinationer av ingenjörskonst, bildkonst, berättarkonst, teater, musik och film – allkonstverk som inbjuder till upplevelser och medskapande. Det handlar om civilsamhället kring själva spelhobbyn, en av Sveriges mest populära fritidssysselsättningar. Och det handlar om upplevelsekulturen och de kreativa näringarna som vuxit upp runt detta, med festivaler och konvent, streamade kanaler och konst, musik och kommunikation.

Trots att spel i olika former alltid har varit en del av människans vardag och kultur, har spelkulturen inte alltid getts samma status som andra kulturformer. Det är både orättvist och omodernt! Miljöpartiet vill ge spelkulturen samma förutsättningar att blomstra som andra kulturformer. Spel inbjuder till upplevelser och medskapande och stöd behövs för både civilsamhälle och konstnärligt skapande. Tänk vad denna fantastiska folkrörelse kan åstadkomma med mer av samhällets stöd! Tänk vad en spelutvecklare som får fokusera helt på att skapa istället för att sälja kan åstadkomma för konstnärliga höjder! Därför vill vi bland annat:

● Välkomna spelkultur i kulturbegreppet

● Att spel, liksom andra kulturformer, ska kunna ta del av offentliga stöd

● Stödja initiativ för en mer jämställd och öppen spelkultur

● Underlätta för företag inom kulturella och kreativa näringar

Miljöpartiet driver en välkomnande kulturpolitik för frihet och föränderlighet, där spelkulturen har en självklar plats. Vi ses på NärCon!

Amanda Lind (MP), partisekreterare

Marléne Tamlin (MP), gamingpolitiskt ansvarig i partistyrelsen

Linnea Risinger (MP), Gröna Gamers - Miljöpartiets spelkulturnätverk

Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), Ordförande kultur- och fritidsnämnden i Linköping