När jag gick i grundskolan var historielektionerna fyllda med fakta och lärdomar om andra världskriget, om vilka hemskheter som begicks under Förintelsen och vi lärde oss genom boken "…om detta må ni berätta" att Förintelsen, den får aldrig ske igen.

Många år senare så hör jag stöveltramp på första maj. Nazister marscherar till Stora torget i Faluns centrum iklädda vita skjortor och sköldar. Första maj-firarna var hänvisade till en parkeringsplats.

En manifestation för asylrätten på Mynttorget utanför riksdagshuset störs av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som av polisen flyttas ett par meter bort från manifestationen, men får stanna kvar på platsen och sprida sitt hat. Samma motståndsrörelse har fått tillstånd att delta på Almedalen.

Den nazistiska rörelsen vi lärde oss om i skolan lever och frodas i Sverige idag. Den är på frammarsch, den samlar människor och är extremt effektiva på att sprida sitt budskap. Det här är ett allvarligt hot mot demokratin.

På precis samma sätt som samhället vill motverka våldsbejakande islamism så måste samma kraftansträngning göras för att hindra främlingsfientliga krafter att växa. Det må vara två till synes helt olika våldsamma krafter, men den gemensamma nämnaren är att de angriper vår demokrati, vill bekämpa jämlikhet och vårt mångkulturella samhälle. En våldsbejakande jihadistisk rörelse som IS hade aldrig fått delta på Almedalen eller demonstrera på Stora torget i Falun. Men det får nazisterna.

Vänsterpartiet kommer aldrig att tolerera att de som hatar, hotar och dödar ska tillåtas ta plats i det offentliga utan att möta motstånd. För extremister, oavsett om de är jihad eller rasrenhet dom kämpar för, vill aldrig vidga det offentliga samtalet utan bara skrämma alla andra till tystnad.

Vi får inte vara så naiva att vi inte tror att det som skedde under Förintelsen inte kan ske igen. Men då måste vi också vara många som kämpar för vårt demokratiska samhälle, en kamp som ständigt måste pågå.

Linda Snecker

rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet