Debatt Replik på "Fördjupa EU-samarbetet", 28/2.

Cecilia Wikströms väldigt allmänna debattartikel fylld av standardargument kring EU som till slut bottnar i att ”samarbete är bra” är ett försök till att mörka Liberalernas egen politik.

Liberalerna är ett parti som har fattat beslut om att uttryckligen verka för ett Europas förenta stater, något de även lagt motioner om i riksdagen. Då är det väldigt beklämmande att hon påstår att ”äldreomsorgen, skolan, sjukvården, inkomstskatter och socialförsäkringar kommer i allt väsentligt att fortsätta hanteras nationellt”. Det är enbart ett konstaterande av läget just nu men samtliga nämnda områden riskerar ju att hamna på federal nivå i Liberalernas vision av det överstatliga EU.

Det är också intressant att Cecilia Wikström pratar om asyl och använder det så värdeladdade ordet solidaritet. För det första är hon ansvarig förhandlare i Europaparlamentet för den nya Dublinförordningen som är den lag som avses i detta fall. Hennes förslag innebär att till exempel Sverige skulle ta in en större volym migranter under de första 5 åren än andra EU-länder, det mörkar hon. För det andra mörkar hon även att förhandlingarna kring förslaget har kollapsat och inte kommer att genomföras eftersom hennes så skadliga förslag är helt oacceptabelt för rådet, den andra halvan av EU:s lagstiftare. Länder som Polen och Ungern räddade oss denna gång från tvingande permanent migration styrt av EU men om vi skickar fler liberaler till parlamentet riskerar vi att detta blir verklighet.

Jag tar även avstånd från formuleringar som ”swexit-troll i kommentatorsfält”. EU-motståndet som finns i Sverige ska respekteras och hon beskriver inte några sagotroll utan vanliga medborgare som ser att EU är på väg i fel riktning och vissa av dessa medborgare röstade dessutom nej till EU i folkomröstningen. Att Liberalerna har detta inbyggda förakt för vanligt folk är kanske inte förvånande för de flesta, Liberalerna tror att de vet bäst och att de kan sitta i inte bara Stockholm utan även Bryssel och detaljstyra folks vardag.

Kristina Winberg (SD)

Europaparlamentariker och kandidat 4 till EU-valet